OM: politiechef betaalde privé-etentjes en tickets uit politiebudget

ANP

Het Openbaar Ministerie gaat een Amsterdamse politiecommissaris vervolgen wegens 'verduistering in dienstbetrekking'. De man zou tussen 2009 en 2014 etentjes en kaartjes voor concerten en voetbalwedstrijden hebben betaald met geld van de politie en bekenden van hem hebben gefêteerd.

Het gaat volgens het OM om enkele tienduizenden euro's. De politiecommissaris werd in november al op non-actief gesteld.

De rijksrecherche startte daarna een onderzoek naar de 64-jarige commissaris. Volgens het OM is uit dit onderzoek gebleken dat hij familieleden, vrienden en collega's mee uit eten nam op kosten van de politie.

Oriënterend onderzoek

NRC meldt dat de nationale politie ook een oriënterend onderzoek zal instellen naar politieagenten die de giften van de commissaris hebben geaccepteerd. Ze hebben mogelijk de interne regels overtreden. Het OM zegt in de krant dat niemand bij mogelijke vervolgonderzoeken wordt gespaard.

Volgens NRC hebben onder anderen de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg en Liesbeth Huyzer, de hoogste vrouw binnen de nationale politie, weleens een kaartje gekregen. Ook hun handelen wordt meegenomen in het onderzoek. Ook de handelwijze van voormalig politiechef Bernard Welten, die nu adviseur is, zou worden bekeken.

De politiecommissaris heeft de aantijgingen ontkend. Hij kan bij de rechter-commissaris nog zogenoemde onderzoekswensen indienen, zoals het horen van getuigen.