WikiLeaks haalt uit naar deserteur

Aangepast

WikiLeaks zegt gerechtelijke stappen te ondernemen tegen een oud-medewerker van de klokkenluidersite die met ruzie vertrok. De Duitser Daniel Domscheit-Berg, die ooit een belangrijke programmeur binnen de organisatie was, publiceert vandaag een boek over de organisatie waarin hij vertelt over de tekortkomingen van WikiLeaks en oprichter Julian Assange.

In een persbericht opent WikiLeaks de aanval op Domscheit-Berg. Er wordt gesteld dat hij slechts een woordvoerder was en nooit een belangrijke post binnen de organisatie vervulde. "Zijn rol was beperkt en begon bijna een jaar geleden kleiner te worden toen er vraagtekens ontstonden over zijn integriteit en stabiliteit."

Volgens WikiLeaks kan hij dus geen kennis hebben gehad van de "cruciale gebeurtenissen in onze geschiedenis".

Verkeerd gespeld

In het persbericht wordt ook gezegd dat er een rechtszaak tegen Domscheit-Berg zal komen. "In zijn boek bekent Domscheit-Berg ons gesaboteerd te hebben. Hij geeft ook toe ons aanleveringssysteem te hebben beschadigd en materiaal te hebben gestolen."

Domscheit-Berg zegt niet op de hoogte te zijn van gerechtelijke stappen tegen hem en ontkent de beschuldigingen. "Ze noemen geen enkele wet of regel die ik zou hebben overtreden."

Hij zegt dat WikiLeaks een nieuw systeem moet opzetten "omdat de ontwikkelaar van dat systeem het gebruik ervan niet meer toestaat. Hij vertrouwt Assange en de manier waarop hij de organisatie leidt niet meer."

Daarnaast merkt Domscheit-Berg schamper op dat zijn naam in het persbericht verkeerd geschreven is.

Bekijk ook het NOS-interview met Daniel Domscheit-Berg: 'WikiLeaks ten onder aan eigen succes'