NOS NieuwsAangepast

VVD, CDA en D66 zeer teleurgesteld in afhaken GroenLinks

VVD, CDA en D66 reageren teleurgesteld op het mislukken van de besprekingen met GroenLinks. Ze wijzen alle drie naar GroenLinks.

VVD-leider Rutte zei dat hij inhoudelijk verbijsterd" is. Volgens hem waren er fatsoenlijke afspraken in de maak over migratie, waarin alle internationale verdragen zouden worden gerespecteerd.

Volgens Rutte kunnen "zelfs de meest linkse regeringen in Europa" met dit type afspraken leven.

Dat het toch niet is gelukt, komt volgens de VVD-leider door een detail in de onderhandelingen. GroenLinks-leider Klaver eiste gisteren "waterdichte garanties dat de landen waarmee de EU akkoorden sluit daadwerkelijk bescherming en opvang zouden bieden aan politieke vluchtelingen".

Klimaatakkoord

Rutte zei dat er donderdag een doorbraak was, maar dat de gesprekken later toch weer zijn vastgelopen. Hij benadrukt dat het nieuwe kabinet voor "ongelooflijk grote vraagstukken" staat en verwees bijvoorbeeld naar het terugtrekken door president Trump uit het klimaatakkoord.

Hij had graag een kabinet gezien van de grootste partij en de grootste drie winnaars, dus van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De VVD-leider wil er niet op vooruitlopen wat er nu moet gebeuren. Hij is het wel met informateur Tjeenk Willink eens dat een uiterste inspanning moet worden gedaan om een meerderheidskabinet te vormen.

Rutte reageert op klappen formatie

CDA boos

CDA-leider Buma is boos op GroenLinks. Volgens hem heeft die partij zich onbegrijpelijk en onverantwoord opgesteld. "Je moet beseffen dat geen enkele regering kan leveren wat GroenLinks wil." Volgens Buma zegt GroenLinks nee tegen het in Europees verband aanpakken van de migratiestromen, binnen alle juridische regels.

Hij blijft een voorkeur houden voor een meerderheidskabinet van vier partijen. "Verschillende partijen zeggen dat ze het land niet willen regeren en de vraag is welke partijen dat wel willen doen." Als er een minderheidskabinet komt, zou dat volgens hem een drama zijn.

Binnen de rechtsstaat

Ook D66-leider Pechtold gebruikte vanochtend de woorden "verbijsterend en teleurstellend". Ook volgens hem is Tjeenk Willink met zijn eindvoorstel binnen de rechtsstaat en het internationale recht gebleven.

Hij blijft niets zien in een coalitie met de ChristenUnie. "Zo'n kabinet verbindt links en rechts niet en heeft een zeer fragiele meerderheid in Tweede en Eerste Kamer." Pechtold hoopt nu op de PvdA of de SP.

Niet alleen juridische werkelijkheid

Klaver benadrukte vandaag nog eens dat politieke vluchtelingen in Europa asiel moeten kunnen vragen. Volgens hem zijn de gesprekken vastgelopen op meningsverschillen daarover. Hij herhaalde dat het niet alleen over de juridische werkelijkheid gaat, maar ook over de praktijk. "Oorlogsvluchtelingen stuur je niet terug en de waarborgen daarvoor zijn niet voldoende."

Klaver erkent dat hij cijfers heeft genoemd over het aantal extra vluchtelingen dat Nederland jaarlijks zou moeten opnemen boven op de reguliere instroom. Volgens hem was daar geen draagvlak voor, maar is het overleg daarop niet stukgelopen. Hij vindt dat hij er alles aan heeft gedaan om er uit te komen. Ook volgens hem is het "doodzonde" dat het niet is gelukt.

Klaver: "Het is doodzonde dat het mislukt is"

PvdA houdt redenen om niet aan te schuiven

PvdA-leider Asscher zei vanochtend nog eens ervan uit te gaan dat zijn partij het "landsbelang zal dienen vanuit de Tweede Kamer". Hij is wel blij dat nu duidelijker is waarom de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn mislukt.

Het door GroenLinks afgewezen eindvoorstel van Tjeenk Willink over migratie lijkt Asscher "keurig binnen internationaalrechtelijke verdragen" en op het eerste gezicht voldoet het volgens de PvdA-leider ook aan andere eisen van zijn partij.

Op de vraag of de PvdA dan niet alsnog wil praten over een coalitie met VVD, CDA en D66, antwoordde hij dat hij nog veel vragen heeft en dat hij ook nog andere goede redenen heeft om niet bij de andere drie aan te schuiven. "Die redenen zijn niet veranderd."

ChristenUnie: situatie niet veranderd

Ook ChristenUnie-voorman Segers kreeg vanochtend de vraag voorgelegd of zijn partij nu weer in beeld komt. Hij antwoordde daarop dat D66 een combinatie met de ChristenUnie onwenselijk vindt. "Dat is volgens mij niet veranderd, dus de situatie is vrij overzichtelijk. D66 wil niet met de ChristenUnie. Dat feit blijft op tafel liggen totdat Pechtold het van tafel haalt. Daar is het wachten op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl