De Gezondheidsraad adviseert om mensen die met jonge kinderen werken, aanvullend te laten vaccineren tegen kinkhoest
NOS NieuwsAangepast

'Laat ziekenhuizen en kinderopvang kinkhoestvaccinatie aanbieden'

Mensen die op hun werk in direct contact staan met kinderen in de leeftijd tot een half jaar, zouden van hun werkgever vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden moeten krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher. Te denken valt aan mensen die werken in een ziekenhuis, de kraamzorg of de kinderopvang.

Baby's beter beschermen

Bij gezonde volwassenen verloopt kinkhoest meestal zonder grote problemen. De Gezondheidsraad vindt het daarom niet in het belang van werknemers zelf om de vaccinatie aangeboden te krijgen.

Maar de bacterie die kinkhoest veroorzaakt, is heel besmettelijk. Volwassen die de bacterie via hoesten verspreiden, kunnen jonge kinderen daarmee wel erg ziek maken. In uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs de dood tot gevolg hebben.

Omdat het vaccin bij kinderen tot zes maanden nog niet optimaal actief is en de afweer nog niet voldoende opgebouwd, vindt de Raad het belangrijk om deze groep met dit advies extra te beschermen.

Herhaling

Vaccinatie tegen kinkhoest is sinds 1957 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Daardoor is het aantal kinderen dat aan kinkhoest overlijdt sterk afgenomen. Kinderen en volwassen die niet gevaccineerd zijn, lopen meer kans de ziekte op te lopen.

De beschikbare vaccins tegen kinkhoest bieden geen levenslange bescherming. Daarom adviseert de Raad om de vaccinatie bij werknemers eens in de vijf jaar te herhalen.

Veiligheid voor kinderen staat voorop. Maar ik vraag me wel af hoe effectief het is.

Woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang

Volgens een woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang zitten er nog wel een aantal haken en ogen aan dit advies. "Uiteraard staat de veiligheid van kinderen voorop. Maar ik vraag me wel af hoe effectief het is. Voor de allerkleinsten is al heel veel aandacht."

Op dit moment gaat de Brancheorganisatie haar werknemers nog niet verplichten tot inenting. "Dat druist in tegen de privacy-wetgeving."

Ook Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen plaatst vraagtekens bij de effectiviteit. "Je moet heel goed onderzoeken hoe groot de kans is dat medewerkers een besmettingsbron vormen, voordat je iedereen gaat inenten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl