ANP
NOS NieuwsAangepast

Recordverlies voor Blokker door sluiting winkels

Het Blokkerconcern heeft in 2016 een verlies geleden van 180 miljoen euro. Blokker Holding, met een historie die teruggaat tot 1896, leed niet eerder zo'n groot verlies. De omzet daalde met 5 procent, van 2,076 miljard naar 1,965 miljard euro.

Het grootste deel van het verlies is toe te schrijven aan het sluiten van winkels. De reorganisatie bij Blokker in Nederland en België en bij Xenos en Intertoys kostte meer dan 100 miljoen euro. Daarnaast vielen de verkopen bij de huishoudketens Blokker, Xenos, Marskramer en Big Bazar tegen.

Grote reorganisatie

Blokker Holding kondigde in mei een grote reorganisatie aan. Alleen met de Blokker-winkels wordt doorgegaan, zij het met met 150 winkels minder en 2000 ontslagen. De speelgoedketens Intertoys en MaxiToys worden verkocht, net als de woonwinkels van Leen Bakker en de huishoudketens Xenos en Big Bazar. Leen Bakker is inmiddels verkocht aan de investeringsgroep Gilde.

"Het verlies hebben we grotendeels voorzien", zegt Blokker-topman Casper Meijer. "Van het nettoverlies is meer dan de helft toe te schrijven aan de kosten voor herstructurering." Operationeel kwam het verlies uit op 49 miljoen euro.

De vrije kasstroom, oftewel wat er aan geld binnenkomt en uitgaat inclusief alle kosten voor het draaiende houden van het bedrijf, bedroeg 215 miljoen euro, tegen een tekort van 98 miljoen in 2015.

Voldoende krediet

Meijer beklemtoont dat er voldoende financiële middelen zijn en steun van de aandeelhouders voor de nieuwe strategie. Het winkelbedrijf beschikt tot 2021 over een kredietlijn van 485 miljoen euro.

De omzet in de winkels is gedaald doordat er 105 winkels zijn gesloten. Online is er meer verkocht; de digitale omzet steeg met 40 miljoen euro naar 173 miljoen euro.

Het Blokkerconcern draait al drie jaar achtereen verlies. In 2014 werd 20 miljoen euro verloren, in 2015 was dat 52 miljoen en afgelopen jaar 180 miljoen euro. Het winkelbedrijf denkt dat de reorganisatiekosten ook dit jaar nog zwaar zullen drukken op de resultaten, en mogelijk volgend jaar ook nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl