Het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. in Utrecht
NOS Nieuws

Staat verdient goed aan verkoop aandelen in verzekeraar ASR

De Staat heeft opnieuw miljoenen terugverdiend met de verkoop van aandelen ASR. De overheid heeft het belang in de verzekeraar verder afgebouwd en profiteert bovendien van de forse koersstijging van de aandelen ASR in het afgelopen half jaar.

Het belang is nu afgebouwd van 36,8 naar 20,1 procent. De verkoop van de pluk aandelen leverde 725 miljoen euro op. Een deel van de aandelen, drie miljoen stuks ter waarde van bijna 90 miljoen euro, werd door ASR zelf gekocht. Inkoop van eigen aandelen verhoogt de winstuitkering aan de aandeelhouders.

In 2008 werd ASR als onderdeel van Fortis genationaliseerd. Het was een van de ingrepen waarmee de staat het omvallen van belangrijke financiële instellingen wilde voorkomen.

Flinke koersstijging

Vorig jaar juni ging ASR naar de beurs; een aandeel kostte aanvankelijk 19,50 euro. In een jaar tijd is de koers met bijna 50 procent gestegen.

De verkoop van aandelen leverde de Staat tot nu toe zo'n 2,8 miljard euro op. De redding van ASR kostte de Staat destijds 3,6 miljard euro. Als de rest van de aandelen tegen de huidige koers worden verkocht, heeft de Staat uiteindelijk zo'n 3,7 miljard euro voor ASR terug gekregen en houdt er dus geld aan over.

ABN Amro

De overheid bezit ook nog 70 procent van de aandelen in ABN Amro. Die zijn met de huidige koers een kleine 15 miljard euro waard.

De verwachting is dat binnenkort ook het belang in die bank verder wordt afgebouwd. De laatste keer dat de Staat aandelen ABN van de hand deed, was in november 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl