Links: rapper Jebroer, rechts: dominee Kranen
NOS Nieuws

Rapper Jebroer: de dominee kan het liedje gewoon uitzetten

"Bij ons in de kerk mag je zeggen: ik ben een kind van de Heer God. Van God weet je: die houdt van je en wil het goede met je", zegt dominee Rob Kranen. "Met dit liedje nodig je de duivel uit. En die wil juist het verkeerde met je."

Kranen reageert op het liedje Kind van de Duivel, van rapper Jebroer. Dat nummer zorgde voor ophef in de hervormde kerk in de gemeente Vriezenveen. Maar hoe serieus moet je het nemen? "Dat weet ik zelf niet eens", zegt de rapper tegen het Jeugdjournaal.

De 30-jarige Tim Kimman, zoals artiest Jebroer echt heet, kan zich niet druk maken om de ophef. "Dit liedje gaat over mijzelf. En het leven is geen kattenpis, zeg ik altijd maar. Als de dominee er problemen mee heeft, kan hij het liedje gewoon uitzetten."

Over de tekst zegt de rapper: "Ik ben zelf een opstandige jongen geweest, geen lieverdje. Ik ben echt een kind van de duivel. Het duiveltje op mijn schouder schreeuwt harder dan het engeltje."

Hij benadrukt dat het lied over hemzelf gaat. "Als ik dood ben wil ik ook echt dat er drank en drugs over mijn kist worden gegooid." Bovendien vindt hij de tekst ook gewoon onderdeel van het soort muziek dat hij maakt: "Dit is rap man, afzetten hoort er een beetje bij."

Ik ga geen liedjes maken van: ga naar school en doe je best.

Jebroer

Het nummer staat in de top-40 en is populair onder jonge kinderen. "Mijn zoon was helemaal overstuur van de tekst", zegt dominee Kranen. "Jonge opgroeiende mensen zijn bezig met wie ze zijn. In dat proces is de tekst Ik ben een kind van de Duivel echt een probleem."

Maar Jebroer voelt zich daar niet verantwoordelijk voor. "Ik heb misschien een voorbeeldfunctie, maar ik ga echt geen liedje maken van: ga naar school en doe je best. Dat past niet bij mij."

De rapper zegt dat hij veel berichten krijgt van ouders die juist trots zijn dat hun kind het liedje meezingt. "En ook al wil je je kind verbieden te luisteren: kinderen kiezen toch zelf wel wat ze opzetten."

Gesprek

In een brief aan de Hervormde Gemeente roepen dominees ouders op om met hun kinderen over het liedje te praten. Kranen: "Bijvoorbeeld door te vragen: je vindt de muziek leuk, maar wat vind je nou echt van de tekst?"

Die gedachte staat de rapper wel aan. "Als ik kan opwekken dat mensen met hun kinderen praten over geloof, vind ik dat eigenlijk wel goed." Zelf gelooft hij overigens niet, voegt hij eraan toe. "Ik geloof in mezelf."

In de videoclip van het nummer is te zien hoe een jongetje ruzie krijgt met zijn ouders. Hij wordt boos, vindt een pistool tussen oude gabberspullen op zolder en gaat de straat op. Als hij weer thuis komt, laat hij het pistool zien en ontstaat er een worsteling met zijn ouders. In het volgende shot is te zien hoe zijn portret op een doodskist staat.

"Ik heb de video helemaal zelf bedacht en gemaakt", zegt Jebroer. "Ik hou van heftige dingen. Als er binnen vijf minuten niemand dood is gegaan, zet ik een film af. Zo zit ik in elkaar."

Het heftige einde van de video was volgens hem onvermijdelijk. "Ik zing: Ik hoop dat je deze draait op mijn begrafenis. Dus ja, hij moest ook eigenlijk wel dood in de video."

Dominee Kranen vindt de videoclip goed gelukt. "Het is een vreselijk clipje, maar je ziet wel mooi wat er gebeurt als je zulke teksten over de duivel zegt: het jongetje gaat aan het einde dood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl