Tjeenk Willink tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Tjeenk Willink: GroenLinks wees eindvoorstel over migratie af

Informateur Tjeenk Willink heeft vandaag VVD, CDA, D66 en GroenLinks een eindvoorstel gedaan over migratie, maar dat is door GroenLinks afgewezen. Dat zei hij in een toelichting op het mislukken van 'verkennend overleg' tussen de vier partijen.

Volgens de informateur bevatte het voorstel het "maximaal mogelijke aan garanties voor afspraken tussen de EU en Noord-Afrikaanse landen". Het ging dan om afspraken die vergelijkbaar zijn met die tussen EU en Turkije. Nadat GroenLinks het voorstel had verworpen, hebben de fractievoorzitters van de andere drie partijen "met tegenzin vastgesteld dat hierdoor geen ruimte meer bestond voor een gezamenlijke aanpak van andere belangrijke vraagstukken", zei Tjeenk Willink.

Dichtbij akkoord

Volgens Haagse bronnen waren de partijen vorige week donderdag dicht bij een akkoord, maar werd uiteindelijk toch geen overeenstemming bereikt, nadat eerst GroenLinks zelf en later de informateur voorstellen op papier had gezet.

Tjeenk Willink wilde daar weinig meer over kwijt dan dat er een "permanente worsteling was met de spanning tussen de juridische en de maatschappelijk-bestuurlijke werkelijkheid".

GroenLinks-leider Klaver zegt in een reactie over het mislukken van de besprekingen dat hij alleen afspraken met landen buiten de EU over het terugsturen van politieke vluchtelingen wilde maken als er "waterdichte garanties" waren dat die landen het recht op bescherming en opvang daadwerkelijk zouden geven.

Tjeenk Willink: ik betreur het buitengewoon dat deze combinatie er niet in zit

Tjeenk Willink vindt het heel jammer dat het niet is gelukt. Hij heeft een voorkeur voor een "meerderheidskabinet dat grote vraagstukken aanpakt" en volgens hem had dat met deze combinatie gekund. "Maar het is zoals het is."

Wat er nu verder moet gebeuren, is volgens hem nu nog niet te zeggen. Hij wil nu eerst rustig nagaan "wat wijsheid is".

Tjeenk Willink: elk punt kan de druppel zijn

Tjeenk Willink erkende dat uit eerdere gesprekken is gebleken dat een combinatie van VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie "niet zinvol werd geacht", maar hij weet nog niet of dat een definitieve conclusie is. Hij heeft er ook nog niet over nagedacht hoe definitief de blokkade van de VVD door de SP is en hoe stellig de opvatting van de PvdA is om niet aan een kabinet mee te doen.

Schande

Tjeenk Willink vindt dat een meerderheidskabinet nodig is, maar volgens hem wil dat nog niet zeggen dat dat ook mogelijk is. Wel noemde hij het "een schande" om je erbij neer te leggen dat er een minderheidskabinet komt terwijl iedereen zegt dat een meerderheidskabinet nodig is. "Dan bent u bij mij aan het verkeerde adres."

Tjeenk Willink: het is een schande om nu al denken aan een minderheidskabinet

Tjeenk Willink is niet van plan nu met zijn formatiewerkzaamheden te stoppen. "Mijn opdracht is niet afgelopen. Dit is een tussenrapportage." Hij benadrukte dat hij eigenlijk maar één variant inhoudelijk heeft onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl