Fractievoorzitters in de tuin van het Catshuis ANP

VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan niet nog eens met elkaar onderhandelen. Informateur Tjeenk Willink heeft bekendgemaakt dat hem gebleken is dat een meerderheidscombinatie van de vier partijen niet mogelijk is. Hij heeft zijn conclusie meegedeeld aan de Tweede Kamer en aan de koning.

Onder leiding van de informateur hebben de partijleiders Rutte, Buma, Pechtold en Klaver weer de hele dag informele gesprekken gevoerd op het Catshuis. Vorige week waren er ook al verscheidene van dat soort overleggen, op het Catshuis en bij Tjeenk Willink thuis. Doel van al die besprekingen was om te kijken of het zin had om toch weer te gaan onderhandelen, maar de conclusie is dus dat dat niet het geval is. Voornaamste struikelblok was weer het migratiebeleid.

Stukken op tafel

Naar verluidt heeft de afgelopen dagen eerst GroenLinks-leider Klaver een voorstel op papier gezet over migratie, maar kreeg dat weinig steun. Daarna heeft de informateur zelf een voorstel gedaan, maar dat zou door GroenLinks zijn afgewezen.

Eerder hadden VVD, CDA, D66 en GroenLinks weken onderhandeld, maar daar kwam vorige maand een eind aan, omdat de vier het ook toen niet eens konden worden over migratie.

Tjeenk Willink zal later vanavond een korte toelichting geven. Hij werd twee weken geleden door de Kamer benoemd als informateur. Tjeenk Willink moest een kabinet onderzoeken dat "in voldoende mate op steun van de volksvertegenwoordiging kan rekenen". Hij moest zowel kijken naar de mogelijkheid van een meerderheids- als van een minderheidskabinet.

Opnieuw gesprekken in het Catshuis

STER reclame