NOS NieuwsAangepast

'Leger Egypte martelt betogers'

Het Egyptische leger heeft sinds het begin van de protesten op 25 januari honderden, mogelijk duizenden tegenstanders van president Mubarak opgepakt. Een aantal van hen is gemarteld. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van eigen onderzoek.

Mensenrechtenactivisten zeiden tegen de krant dat het leger wel in het openbaar kan zeggen dat het neutraal is, maar dat de praktijk anders is. Volgens Hossam Bahgat van het Egyptische Initiatief voor Individuele Rechten zijn mensen alleen al opgepakt omdat zij aan een betoging meededen of in het bezit waren van een pamflet. Sommigen zouden puur om hun uiterlijk zijn opgepakt.

Een deel van de opgepakte betogers zou worden vastgehouden in het beroemde Museum voor Egyptische Oudheden, vlak bij het Tahrirplein, het centrum van de massaprotesten tegen het regime van president Mubarak. In het museum zouden ook de martelingen plaatsvinden.

Onder de opgepakte betogers zouden zich ook professoren, mensenrechtenactvisten en journalisten bevinden. Zij zouden allemaal al wel zijn vrijgelaten, maar dat geldt niet voor de 'gewone' demonstranten.

Toenemende druk

Intussen heeft de VS de druk op Egypte opgevoerd. Volgens het Witte Huis moet de Egyptische regering meer doen om aan de eisen van de demonstranten tegemoet te komen.

Washington waarschuwt Caïro dat als de regering niet luistert naar de bevolking, de protesten oneindig zullen doorgaan. "Wat er in de straten van Caïro gebeurt, is niet zo verrassend als je ziet dat stappen van de Egyptische regering uitblijven om aan de eisen van de bevolking tegemoet te komen", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken stelt dat er gewerkt wordt aan veranderingen en dat de VS daarom niet de druk hoeft op te voeren. "De Amerikanen zeggen dat we nu moeten veranderen, maar dat doen we al. En ze zeggen dat er nu begonnen moet worden, maar we zijn vorige week al begonnen."

Onmiddellijk vertrek

In Egypte gaat de strijd van de demonstranten ook vandaag gewoon door. Voor de tweede achtereenvolgende dag hebben werknemers het werk neergelegd, onder meer in het openbaar vervoer en in de industrie. Ze eisen betere arbeidsvoorwaarden. Volgens al-Jazeera zijn zo'n 20.000 werknemers niet aan de slag gegaan.

Stakingen in Suez voeden de angst dat één van 's werelds belangrijkste knooppunten voor de opslag en transport van olie stil komt te liggen.

Vannacht bivakkeerden weer honderden mensen op het Tahrirplein. Nog steeds nemen zij alleen genoegen met het onmiddellijk vertrek van president Mubarak.

Bellen

President Obama heeft met de koning van Saudi-Arabië gebeld over de toestand in Egypte. Obama heeft tegenover koning Abdullah benadrukt dat er onmiddellijk stappen moeten worden genomen voor vreedzame hervormingen in het land.

Saudi-Arabië is een invloedrijk land in het Midden-Oosten en is een belangrijke bondgenoot van de VS. De Tunesische oud-president Ben Ali heeft onderdak gekregen in Saudi-Arabië na het begin van de volksopstand in zijn land, vorige maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl