Veiligheidsregio's huren voor miljoenen aan extern personeel in

ANP

De vijf Noord-Hollandse veiligheidsregio's betalen jaarlijks vele miljoenen aan extern ingehuurd personeel. Een aantal medewerkers kreeg de afgelopen drie jaar vergoedingen van 10.000 tot 27.000 euro per maand. Dat melden NH Nieuws en EenVandaag in een gezamenlijk onderzoek.

De Veiligheidsregio's Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam-Amstelland en Kennemerland huren jaarlijks honderden medewerkers in. Het gaat om verschillende functies: van verpleegkundigen tot directeuren.

Tientallen adviseurs verdienden meer dan 100.000 euro per jaar, blijkt uit gegevens die NH Nieuws en EenVandaag in handen kregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

10 miljoen euro

In alle veiligheidsregio's zijn grootverdieners, maar de regio Noord-Holland Noord springt er uit. Daar werd de afgelopen drie jaar bijna 10 miljoen euro betaald aan extern personeel.

Een aantal functionarissen overschrijdt zelfs de Balkenende-norm. Zo verdiende een deelprojectleider regionalisering in 2014 296.000 euro per jaar en kreeg een manager bedrijfsvoering 271.000 euro in 2015.

Volgens NH Nieuws en EenVandaag wordt in de jaarverslagen van de verschillende veiligheidsregio's op geen enkele manier melding gemaakt van de specifiek uitgekeerde vergoedingen. Dat zorgt ervoor dat deze kosten voor gemeenteraadsleden - die de jaarverslagen moeten goedkeuren - niet inzichtelijk zijn.

'Marktconforme prijzen'

In een reactie laten de veiligheidsregio's weten dat ze zich niet herkennen in het beeld dat ze te veel uitgeven aan het inhuren van extern personeel. Volgens de veiligheidsregio's gaat het om marktconforme prijzen. Ook vinden ze dat ze wel degelijk transparant zijn.

De directeur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord laat NH weten dat er veel mensen van buitenaf nodig waren voor het regionaliseren van de veiligheidsregio. "Wij hadden die kennis en expertise simpelweg niet in huis. Dus kom je op de markt en moet je mensen van buitenaf inhuren."

"Ik heb die mensen niet voor minder kunnen krijgen", aldus de directeur. "Zij hebben hard gewerkt en lange werkweken van 45-50 uur gemaakt."