ANP

OM: sterfgeval UMC niet strafrechtelijk verwijtbaar

tijd van publicatie Aangepast

Het OM maakt geen zaak van een niet-natuurlijk sterfgeval in het UMC Utrecht, vorige week. Justitie komt na onderzoek tot de conclusie dat het ziekenhuis geen strafrechtelijk verwijt te maken valt, zegt een woordvoerder.

Het OM benadrukt dat het besluit niet persé betekent dat er geen medische fouten zijn gemaakt. Daarover buigt de inspectie zich.

Turkse gemeenschap

Vrijdag werd bekend dat een vrouw van 38 uit Utrecht onder niet-normale omstandigheden is overleden. Ze ging naar het ziekenhuis voor een betrekkelijk eenvoudige ingreep en zou in de loop van de dag weer naar huis mogen.

De vrouw was een bekende uit de Turkse gemeenschap in Utrecht. Volgens het AD was het na de dood van de vrouw onrustig bij het ziekenhuis. De familie zou verhaal hebben willen halen, maar de politie zegt dat de onrust vooral ontstond door veel rouwende bekenden en familieleden.

Niet-natuurlijke sterfgevallen in ziekenhuizen worden volgens procedure altijd aangemeld bij het Openbaar Ministerie. Een schouwarts doet dan onder meer onderzoek naar de doodsoorzaak. Wat die in deze zaak precies heeft geconcludeerd, is nog onduidelijk.

Inspectie

Het UMC Utrecht zegt dat het lichaam van de vrouw intussen is vrijgegeven en dat er zoals gebruikelijk een eigen onderzoek loopt naar de gang van zaken. De resultaten van het onderzoek worden binnen enkele weken naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd.

De Inspectie zegt het onderzoek van het UMC af te wachten. "Wij volgen dit nauw", zegt een woordvoerder.

STER reclame