Het hoofdkantoor van NSA in Fort Meade, Maryland
NOS NieuwsAangepast

'Cyberoorlog leger Verenigde Staten tegen IS stelt teleur'

Het Amerikaanse leger worstelt. De cyberstrategie die het gebruikte in Iran en Noord-Korea lijkt niet te werken in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat schrijft The New York Times op basis van gesprekken met betrokkenen en experts.

Sinds een jaar voert het Cyber Command van het Pentagon gerichte aanvallen uit op computersystemen van IS. De aanvallen moeten ervoor zorgen dat propaganda wordt tegengegaan, dat minder nieuwe strijders zich aansluiten en dat het uitvoeren van betalingen moeilijker wordt gemaakt.

Hetzelfde commandocentrum voerde eerder succesvol aanvallen uit op Iran en Noord-Korea, waar een nucleaire faciliteit en raketprogramma werden aangevallen. Tegelijkertijd benadrukken betrokkenen dat de aanvallen op Iran en Noord-Korea ook maar een tijdelijke impact hebben.

Het is in de praktijk gewoon veel lastiger dan mensen denken.

Joshua Geltzer

Het Cyber Command probeert bijvoorbeeld om de video's van IS offline te halen. Dit wordt gezien als de meest geavanceerde cyberoperatie, schrijft de krant. In eerste instantie leek het een succes te worden, want de video's verdwenen. Maar later bleken ze toch weer op te duiken.

"Er was over het algemeen wel wat teleurstelling in hoeverre de cyberaanvallen IS een grote slag konden toebrengen", zegt Joshua Geltzer. Hij zat tot maart in de Nationale Veiligheidsraad van de VS.

"Het is in de praktijk gewoon veel lastiger dan mensen denken", gaat Geltzer verder. "Het gebeurt bijna nooit dat we in een systeem inbreken en dingen echt voorgoed zien verdwijnen." IS-stijders zijn veel wendbaarder dan de systemen die eerder werden geraakt in Iran en Noord-Korea.

Laptopverbod

Er was onlangs wel sprake van een succes, schrijft de NYT. Pikant genoeg heeft dit te maken met een eerder naar buiten gebracht verhaal van The Washington Post: de krant schreef over de ontmoeting tussen president Trump en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov. Trump had opgeschept over inlichtingen die betrekking hadden op dreiging via laptopaccu's.

The New York Times meldde al eerder dat deze informatie afkomstig was van bondgenoot Israël. De krant schrijft nu dat de inlichtingen afkomstig waren van spionnen die waren geïnfiltreerd in een klein clubje bommenmakers in Syrië.

Via deze informatie ontdekte de VS dat IS explosieven maakte die scanapparatuur om de tuin leidt. Dit alles had het laptopverbod tot gevolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl