Een betoger wordt opgepakt in Moskou, bij een demonstratie tegen overheidscorruptie
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny weer vast, en met hem honderden betogers

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is door de politie opgepakt, meldt zijn vrouw op Twitter. Navalny werd gearresteerd buiten zijn flat toen hij op weg was naar een betoging.

Navalny heeft vandaag in een aantal Russische plaatsen demonstraties georganiseerd tegen overheidscorruptie. In Moskou had hij demonstranten opgeroepen naar de binnenstad te komen.

Volgens persbureau Reuters zijn er meer dan 200 mensen opgepakt bij die demonstratie in Moskou. Ook in Sint-Petersburg zouden zeker 200 mensen zijn opgepakt bij een protest.

Provocaties

In eerste instantie zou de demonstratie buiten het centrum gehouden worden, maar Navalny besloot gisteravond om de betoging naar het centrum te verplaatsen. Daarvoor kreeg hij geen vergunning.

Navalny zei dat hij de betoging had verplaatst omdat hij in de voorbereidingen door de overheid is tegengewerkt. De politie heeft gewaarschuwd dat er hard wordt opgetreden tegen "provocaties" van betogers. In de binnenstad van Moskou zijn verschillende festiviteiten aan de gang omdat de Russen vandaag Rusland Dag vieren.

Oppositieleider Navalny wordt gearresteerd bij een demonstratie eind maart

Eind maart gingen er onverwacht veel Russen de straat op na een oproep van Navalny. Honderden mensen werden gearresteerd omdat zij hadden meegedaan aan "een illegale demonstratie". Navalny werd veroordeeld tot 15 dagen cel. Een soortgelijke celstraf hangt hem nu boven het hoofd.

Hoewel de demonstratie officieel is gericht tegen corruptie, zit er meer achter, zegt correspondent David Jan Godfroid. Er mag in Rusland niet gedemonstreerd worden tegen president Poetin, dus daarom noemt Navalny het een anti-corruptie betoging. "Maar iedereen weet wat ermee wordt bedoeld", zegt Godfroid. "Achter de corruptie zit Poetin, denken veel mensen. Die houdt het systeem in stand en profiteert ervan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl