Informateur Tjeenk Willink op het terras van het Catshuis met VVD-leider Rutte en D66-leider Pechtold
NOS NieuwsAangepast

'Formatie zit muurvast'

De 'informele' gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet verlopen nog steeds moeizaam. De onderhandelaars hebben vorige week met informateur Tjeenk Willink enkele dagen overlegd in het Catshuis. Vanochtend gaan de gesprekken daar verder.

"Het ene moment lijkt er een oplossing te zijn voor het migratievraagstuk en dan komt er weer een kink in de kabel", zegt NOS-verslaggever Joost Vullings die spreekt van een "wisselend stemmingsbeeld". Vorige week vrijdag was geen beste dag. "Het ging er af en toe fel aan toe."

Muurvast

De vraag is hoelang de partijleiders kunnen blijven praten over de oplossing van het grootste conflict, de migratie, zegt Vullings. Op dit onderwerp zijn de onderhandelingen tussen de vier partijen enkele weken geleden stukgelopen. Informateur Tjeenk Willink onderzoekt of een meerderheidskabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks toch nog mogelijk is. "Je kunt een onderwerp een paar keer van alle kanten bespreken, maar er komt een keer een einde aan," zegt Vullings. "Het zit muurvast."

De druk is groot om een oplossing te vinden. "Als het nu misgaat, krijgen we een minderheidskabinet," zegt Vullings. VVD, CDA en D66 willen dat absoluut niet. "Daar zijn heel veel mensen heel bang voor."

Hekken

Het kan vandaag een belangrijke dag worden, denkt Vullings. "Je moet een keer de knoop doorhakken. Dus iedereen is extra alert bij de hekken van het Catshuis."

De gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn op dit moment 'informeel'. Voordat ze 'definitief' met elkaar verder willen, moet eerst het meningsverschil over migratie worden opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl