Het graf van de kapers van De Punt op de begraafplaats de Boskamp in Assen
NOS NieuwsAangepast

Molukse gemeenschap herdenkt treinkaping De Punt, veertig jaar geleden

De Molukse gemeenschap heeft vandaag in Bovensmilde en Assen de beëindiging herdacht van de treinkaping bij De Punt. Die begon 40 jaar geleden, op maandag 23 mei 1977, en eindigde bijna 19 dagen later met een bestorming door mariniers, gesteund door de luchtmacht.

Bij die kaping kwamen zes kapers en twee passagiers om het leven. Drie kapers overleefden de actie.

Kranslegging

Onderdeel van de herdenking was een minuut stilte en een kranslegging bij het grafmonument Lawa Mena Hau Lala (Steeds voorwaarts gaan zonder een stap terug doen) voor de zes kapers op begraafplaats de Boskamp in Assen.

Het monument is een initiatief van de nabestaanden. Zij zien de kapers als strijders die wereldwijd aandacht vroegen voor de Molukse zaak. Ook is er een toespraak gehouden door John Wattilete, president van de Republiek der Zuid-Molukken.

Door de heftige afloop ziet de gemeenschap de kaping bij De Punt als een belangrijk symbool van de Molukse acties.

Reconstructie afgewezen

Nabestaanden willen nog steeds opheldering over de bevrijdingsactie. Ze eisten een reconstructie van de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt, maar de rechtbank in Den Haag zag daar afgelopen week onvoldoende aanleiding toe.

Familieleden houden de staat verantwoordelijk voor de dood van twee Molukse kapers. Volgens hen zijn bij de beëindiging van de treinkaping twee daders van dichtbij geëxecuteerd, terwijl ze al uitgeschakeld waren.

Kort geleden zijn er uitgeschreven teksten vrijgegeven van opgedoken geluidsopnames. Een aantal mariniers droeg bij de bestorming opname-apparatuur bij zich, bedoeld voor opleidingsdoeleinden. Met een reconstructie hoopten de nabestaanden op meer duidelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl