Reuters

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, roept zijn partijgenoten van de Conservatieven op om premier May te blijven steunen. De Britse omroep ITV heeft WhatsApp-berichten van Johnson ingezien waarin hij de partij tot kalmte maant en anderen oproept om zich achter May te scharen.

May ligt onder vuur na de tegenvallende verkiezingsuitslag deze week, waar de Conservatieven de absolute meerderheid in het Lagerhuis verloren. Johnson, die zich na het brexit-referendum onverwacht terugtrok als mogelijke opvolger van oud-premier Cameron, wordt veel genoemd als mogelijke vervanger van May.

In de berichten heeft Johnson een lijst opgesteld met redenen om May te blijven steunen. Eerder zei Johnson al dat hij niet van plan was om het leiderschap van May uit te dagen.

Het conservatieve parlementslid Michael Gove, die na het brexit-referendum zelf kandidaat was voor het premierschap en door May ontslagen werd als minister van Justitie, geeft Johnson in het WhatsApp-gesprek gelijk. Gove steunde na het referendum aanvankelijk Johnson bij zijn poging om premier te worden, maar liet hem op het laatste moment vallen. Britse media spraken toen van een shakespeareaanse broedermoord.

Herschikking

May heeft haar kabinet vandaag grotendeels herschikt. Een opvallende promotie daarbij was voor Damian Green, die eerder minister van Werk en Pensioen was. Hij wordt benoemd als First Secretary of State, wat hem de belangrijkste positie na May geeft in haar kabinet. Green studeerde met haar in Oxford en geldt als een belangrijke bondgenoot van de premier.

Vandaag werd bekend dat ook minister Jeremy Hunt aanblijft als minister van Volksgezondheid en Alun Cairns als minister verantwoordelijk blijft voor Wales. Verschillende andere ministers en staatssecretarissen werden vervangen of hoorden vandaag juist dat ze in het nieuwe kabinet van May mogen blijven.

Eerder werd al bekend dat May haar belangrijkste ministers op hun plek houdt. Zo blijft Boris Johnson op Buitenlandse Zaken, Amber Rudd op Binnenlandse Zaken, Michael Fallon op Defensie en Philip Hammond op Financiën.

STER reclame