AFP

Rafael Nadal heeft op Roland Garros voor de tiende keer de titel veroverd: La Décima. De Spanjaard overklaste in de finale de Zwitser Stan Wawrinka, die in 2015 nog de beste was in Parijs, met 6-2, 6-3, 6-1.

Nadal, die net als in 2008 en 2010 geen set verloor, is met vijftien grandslamtitels Pete Sampras nu voorbij. Alleen Roger Federer is hem met achttien titels nog de baas.

Dat Nadal als de koning van Roland Garros door het leven gaat is evident. Zelfs grote gravelkampioenen uit het verleden kunnen amper nog in zijn schaduw staan. Björn Borg, die in 1981 zijn zesde titel in Parijs veroverde en daarmee een onbreekbaar record leek te hebben gevestigd, is al jaren geleden door Nadal voorbijgestreefd.

Mats Wilander, Jim Courier, Sergi Bruguera en Gustavo Kuerten, andere grootheden die enige jaren regeerden op het Franse gravel, konden nooit zo hun stempel drukken op het toernooi als Nadal. Het toernooi winnen zonder zelfs maar een set in te leveren, was hen nooit gegeven.

Wawrinka wankelt direct

Wawrinka werd in de ruim negen minuten durende vierde game al aan het wankelen gebracht door Nadal, wiens verdediging zoals altijd stond als een huis. In die game overleefde de Zwitser vier breakpoints, maar hij werd in zijn volgende twee servicegames wel gebroken en dat kostte hem de eerste set.

Nadal liep in de tweede set met zijn gebruikelijke dwingende speelstijl snel uit naar 3-0. Wawrinka schroefde daarna het tempo op en verscheen wat vaker aan het net, maar Nadal had eenvoudigweg op alles een antwoord en sloeg de ballen uit de onmogelijkste hoeken terug.

Nadal kwam op setpoint door een fout met de forehand van Wawrinka, die daarop uit frustratie zijn racket in tweeën brak. De Spanjaard benutte vervolgens de hem geboden kans op setwinst meteen.

Ook in de derde set had Nadal weinig te duchten van Wawrinka in diens vierde grandslamfinale. Behalve Roland Garros won de Zwitser de Australian Open in 2014 en de US Open in 2016.

Hoopvol gejuich

Wawrinka leverde in de eerste game van de derde set direct zijn opslag in. In de vierde game kwam de Zwitser op de service van Nadal op 30-0, waarop er een hoopvol gejuich weerklonk rond Court Philippe Chatrier.

Nadal werkte zich echter simpel uit de problemen en ook in het vervolg bleef de door het publiek gewenste spanning uit. Na ruim twee uur verzilverde Nadal zijn tweede matchpoint.

STER reclame