NOS WielrennenAangepast

Fuglsang rijdt Porte na sensationele slotrit uit de leiderstrui

Fuglsang rijdt Porte na sensationele slotrit uit de leiderstrui

Jakob Fuglsang heeft op grootse wijze het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Deen van Astana won de slotetappe, de koninginnenrit over vier Alpenreuzen met aankomst op Plateau de Solaison, en reed Richie Porte op de streep uit de leiderstrui. Het verschil in het eindklassement was, dankzij de verdiende bonificatie, tien seconden.

Koen Bouwman van Lotto-Jumbo kwam er in de slotrit niet aan te pas, maar de 23-jarige Nederlander werd wel winnaar van het bergklassement.

Chris Froome stak op de eerste col de lont in het kruitvat, waarna het nooit meer rustig werd in de koers. Alejandro Valverde en Fabio Aru, vierde en vijfde in de stand, begonnen als eersten van de favorieten aan de twaalf kilometer lange slotklim à 9,2 procent.

Froome, de nummer twee, reed kort daarachter met de andere favorieten, maar klassementsleider Porte ontbrak. De Australiër ontbeerde bijna de hele dag hulp van ploeggenoten.

Richie Porte in de achtervolging in de slotetappe van het Critérium du Dauphiné

De groep-Froome achterhaalde de twee koplopers, waarna Fuglsang, nummer drie in het klassement, met zeven kilometer voor de boeg de aanval koos. Het tempo lag zo hoog dat Valverde en Aru snel moesten lossen. Froome zag het gat met Fuglsang ook steeds groter worden en kon fluiten naar zijn vierde eindzege.

Porte toonde karakter op de klim van Plateau de Solaison en haalde de ene na de andere renner in. De Australiër mocht 1.15 verliezen op Fuglsang en kwam exact 1.15 na de ritwinnaar over de streep. Fuglsang had echter tien bonificatieseconden op zak.

Sam Oomen was de beste Nederlander in het eindklassement. De 21-jarige Sunweb-renner eindigde op de veertiende plaats op ruim 9 minuten van Fuglsang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl