Franse verkiezingen met Macron, maar ook met Obama en Napoleon

Aangepast
AFP
Geschreven door
Frank Renout
Correspondent Frankrijk

Ze zijn boer of brandweerman, fysiotherapeut of consultant, schooldirecteur of fabrieksarbeider. Emmanuel Macron heeft ruim 500 kandidaten voorgedragen voor de parlementsverkiezingen vandaag en ongeveer de helft daarvan heeft weinig of geen ervaring in de politiek.

Macron wil vernieuwing, een wisseling van de wacht. Weg met de overwegend mannelijke, blanke oudgedienden. Welkom aan een nieuwe generatie onervaren kandidaten, van wie de helft vrouw is en de gemiddelde leeftijd 47 is.

Frankrijk Kiest

In Frankrijk zijn 577 kiesdistricten. In elk district wordt één parlementslid gekozen. Vandaag is de eerste stemronde. Als in een kiesdistrict niemand meer dan 50 % van de stemmen krijgt, volgt zondag 18 juni een tweede en beslissende stemronde. Degene met de meeste stemmen wordt de parlementariër namens dat kiesdistrict.

De stembureaus sluiten in kleinere plaatsen om 18.00 uur en in de grote steden om 20.00 uur. Direct daarna komen de eerste exitpolls.

De nieuwkomers van Macron hebben hulp nodig. Het zijn 'gewone' burgers en ze weten relatief weinig van de politiek, laat staan van de regels en de mores in het parlement. Om dat op te vangen, belegt de partij binnenkort een eerste grote bijeenkomst.

Alle gekozen parlementariërs van Macron krijgen dan een masterclass: hoe werkt de Assemblée, wat zijn de regels, hoe zoek je assistenten, in welke commissies moet je wel/niet zitten?

Een van die mogelijke nieuwkomers is de 32-jarige Prisca Thevenot uit een van de banlieues van Parijs.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nul ervaring, maar wel kandidaat voor het Franse parlement

De partij van Emmanuel Macron stevent, volgens alle peilingen, af op een grote overwinning. Van de 577 zetels kan La République En Marcheer weleens rond de 400 in handen krijgen. Met die uitslag staan de politieke verhoudingen in Frankrijk op z'n kop.

L'Express

Macrons partij bestaat nog maar een jaar en verslaat nu al de twee partijen die Frankrijk een halve eeuw lang om en om hebben geregeerd: de socialisten en de republikeinen.

"Het is een totale overwinning, de traditionele partijen worden weggevaagd", zegt onderzoeker Dominique Rousseau. Dagblad Libération had het over een "tsunami", de krant Le Parisien schreef over de "Big Bang".

Macronmania

Macron presenteerde zich direct na zijn verkiezing op het internationale toneel. Op de NAVO-top van twee weken geleden in Brussel leek het wel of hij de Amerikaanse president Trump letterlijk wilde laten zien wie de sterkste is.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De niet-onschuldige stevige handdruk van Macron en Trump

In Frankrijk, en daarbuiten, wordt al gesproken over 'Macronmania': een soort populariteit van de Franse president die aan hysterie grenst. Maar dat valt in de praktijk wel mee.

De opkomst bij de parlementsverkiezingen zou wel eens historisch laag kunnen zijn. Mogelijk gaat maar iets meer dan de helft van de Fransen stemmen. Om 17.00 uur had ruim 40 procent van de stemgerechtigden gestemd. Dat is minder dan bij de vorige parlementsverkiezingen. In 2012 had op hetzelfde tijdstip 48 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht.

"Die Macronmania leeft helemaal niet zo onder de kiezers. De Fransen willen Macron best aan een meerderheid in het parlement helpen, maar hun verwachtingen van de politiek zijn niet groot", zegt directrice Céline Bracq van onderzoeksinstituut Odoxa.

Obama en Napoleon

In Frankrijk doen in totaal bijna 8000 kandidaten mee aan de parlementsverkiezingen. En daar zitten een paar opvallende namen tussen. Zo is er in Dijon een kandidaat Obama. Nou ja, hij heet Boris Obama maar hij heeft zijn verkiezingsaffiche wel gekopieerd van die andere Obama.

En dan is er ook nog Catherine Deneuve: kandidaat in West-Frankrijk. Nee, het is niet de wereldberoemde actrice maar een 60-jarige onderwijzeres met dezelfde naam. "Nee, ik ben niet die grote blonde!", vertelde ze de pers.

Tot slot: ook Napoleon doet mee aan de verkiezingen. Niet ver van de Middellandse Zee voert namelijk ene Annick Napoleon campagne, "rechts, sociaal en patriottisch", zoals ze zelf zegt.

STER Reclame