NOS Nieuws

Europese Commissie twijfelt aan overname chipfabrikant NXP

De Europese Commissie maakt zich zorgen dat een overname van chipfabrikant NXP door het Amerikaanse Qualcomm voor oneerlijke concurrentie zal zorgen.

Qualcomm heeft maar liefst 43 miljard euro over voor de Nederlandse fabrikant. Maar voordat de transactie kan plaatsvinden, moet de EC eerst beoordelen of de combinatie van de twee bedrijven niet te sterk is op de markt.

Er liep hier al een standaardonderzoek naar. In principe heeft de commissie 25 werkdagen nadat bedrijven een overname hebben aangemeld om de transactie goed te keuren. Vanwege de bevindingen in dat onderzoek heeft de commissie nu besloten meer tijd te nemen om een verder 'diepgaand onderzoek' te starten.

In alle apparaten

In een verklaring laat de EC weten zich zorgen te maken dat de overname kan leiden tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie, waarin chips voor elektronische apparaten gemaakt worden.

Veel mobiele telefoons en tablets bevatten chips van Qualcomm, NXP is een belangrijke aanbieder voor de auto-industrie. Een combinatie van de twee levert een enorm bedrijf op dat essentiële onderdelen maakt voor bijna alle elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken.

Te duur

Commissaris voor mededingingsbeleid Margrethe Vestager legt de zorgen uit: "Omdat halfgeleiders in praktisch elk elektronisch apparaat worden gebruikt, zijn wij ervan afhankelijk voor deze apparaten. Met dit onderzoek willen wij ervoor zorgen dat consumenten hun voordeel blijven doen met veilige en innovatieve producten tegen concurrerende prijzen."

Overigens benadrukt de EC dat het feit dat er nu een diepgaand onderzoek komt nog niets zegt over de uitkomst daarvan. Uiterlijk 17 oktober komt ze met een oordeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl