De persofficier van het OM staat de pers te woord voor de rechtbank in Alkmaar ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 32 maanden geëist tegen een man die een vrouw uit Hoorn zou hebben willen verkrachten. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk.

Bij de zitting in de rechtbank van Alkmaar bekende de man (28) uit Hoogwoud dat hij haar heeft betast, vastgehouden en in de bosjes heeft getrokken. Hij ontkent dat hij haar wilde verkrachten.

De man staat terecht voor de poging tot verkrachting en diefstal met geweld van onder meer een mobiele telefoon. Het OM eist ook dat de Somaliër een boete van 7000 euro betaalt en meld- en behandelplicht krijgt tijdens een proeftijd van drie jaar.

Het 28-jarige slachtoffer kon haar aanrander achterhalen via haar iPhone, die de man had gestolen. Het viel haar op dat iemand haar Badoo- en Facebookaccount gebruikte. Ze traceerde de telefoon en maakte via Badoo een nieuw account aan. De vrouw wist de man zover te krijgen een selfie te maken, waarna hij uiteindelijk op 27 februari werd opgepakt.

De vrouw had de politie toen al meerdere keren verteld wie de dader was en waar hij uithing. Ze kreeg geen reactie. Het slachtoffer verbaasde zich over de houding van de politie. Na de zitting zei het OM het te betreuren dat de vrouw het gevoel had dat ze er alleen voor stond.

Rechtbanktekening van verdachte Mohammed M. ANP

Voor de rechter verklaarde M. dat hij de bewuste avond was gaan stappen met twee vrienden. Hij was dronken en dacht dat de vrouw met hem meewilde. Het slachtoffer zegt dat hij haar dwong mee te gaan. Ook zou hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek hebben gehaald en kwam hij klaar in het haar van de vrouw.

Volgens een psycholoog is M. licht verstandelijk beperkt en kon hij niet goed inschatten wat de invloed van de drank was. Het OM wil daarom dat M. een drugs- en alcoholverbod krijgt. Daarnaast moet hij ook een contactverbod krijgen met het slachtoffer, zei de officier van justitie.

Verblijfsstatus

De Somaliër woonde zo'n zes jaar in Nederland. Afgelopen najaar kreeg hij een verblijfsvergunning. Dat was na het vergrijp, maar voordat hij werd opgepakt. Volgens zijn advocaat kan een celstraf van 12 maanden of meer gevolgen hebben voor zijn verblijfsstatus.

Tijdens de zitting bood de Somaliër zijn excuses aan tegenover het slachtoffer en zei dat hij in de toekomst geen alcohol meer zal drinken. Op 23 juni doet de rechter uitspraak.

STER reclame