AFP

President Trump heeft eindelijk via Twitter gereageerd op de hoorzitting van gisteren met de door hem ontslagen FBI-baas James Comey. De president spreekt dat hij "totaal en volledig is vrijgepleit". Ook bekritiseert hij Comey omdat hij via een vriend documenten naar The New York Times doorspeelde. "Wow. Comey heeft gelekt", twittert Trump.

Comey zei gisteren dat hij informatie over gesprekken die hij met Trump voerde aan de pers heeft gestuurd. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij zo een onderzoek door een speciaal aanklager wilden uitlokken. Hij hield memo's van zijn gesprekken met Trump bij, omdat hij vreesde dat de president leugens zou vertellen over hun gesprekken.

'Ik was bang dat Trump zou gaan liegen'

De advocaat van Trump is van plan een klacht in te dienen tegen Comey omdat hij heeft gelekt, melden bronnen aan CNN. Ze willen onder meer naar de Senaatscommissie voor de rechtelijke macht en naar de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie stappen. De advocaat, Marc Kasowitz, zei donderdag dat Comey de informatie niet had mogen lekken.

Record niet-twitteren

Het Twitteraccount van Trump bleef gisteren, tijdens de hoorzitting van Comey, opvallend stil. Dat ging niet volgens de oorspronkelijke plannen van Trump: hij dacht er namelijk aan om tijdens de hoorzitting mee te twitteren. In plaats daarvan verbrak Trump volgens de Washington Post zelfs bijna zijn persoonlijke record niet-twitteren: het scheelde maar drie minuten.

Trump zei gisteren dat "zijn beweging onder vuur" ligt. Hij riep het publiek bij een bijeenkomst op om bij de verkiezingen van komend jaar meer Republikeinen in het Congres te kiezen. Nu is er een meerderheid van maar twee stemmen in de Senaat, waardoor de Democraten veel nieuwe wetten eindeloos kunnen vertragen.

STER reclame