CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik ANP

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik legt vanaf 1 juli verantwoording af voor de onkostenvergoeding van 4300 euro die ze krijgt boven op haar salaris voor werkzaamheden in het Europees Parlement. Dat heeft ze afgesproken met partijvoorzitter Ruth Peetoom. Volgens het CDA is het meningsverschil tussen Schreijer en de partij over de verantwoording daarmee uit de wereld.

Uit onderzoek van 48 journalisten, waar ook de NOS aan meedoet, bleek dat Schreijer als enige CDA'er in het Europees Parlement geen inzicht wilde geven in de uitgave van haar onkostenvergoeding. Schreijer had te kennen gegeven dat ze geen accountantsverklaring ging opstellen. Ze noemde de hele procedure "bonnetjesgedoe" waar ze niet aan wilde meewerken.

Na gesprekken met het hoofdbestuur, waarbij burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten heeft bemiddeld, is Schreijer teruggekomen van die opvatting. Ze gaat nu bonnetjes bewaren om inzage te geven in de door haar gemaakte onkosten. Ook zal ze een accountantsverklaring over die kosten laten opstellen.

Te veel werk

"De mediadruk werd wel erg groot om inzicht te geven in de bonnetjes", zegt de woordvoerder van Schreijer. Er komt niet met terugwerkende kracht een accountantsverklaring over de kosten die ze tot nu toe heeft gemaakt, omdat ze geen bonnetjes heeft bewaard. "Dat vond ze te veel werk."

Volgens Schreijer heeft ze formeel geen regels overtreden, omdat ze nooit een handtekening heeft gezet op een papier waarop staat dat ze met een accountantsverklaring moet komen. Ze zegt dat ze zich altijd heeft gehouden aan de regels van het parlement. Het CDA heeft zelf scherpere regels, omdat de partij het naar eigen zeggen belangrijk vindt dat volksvertegenwoordigers maximale openheid geven.

"Dit ging niet om de oprechtheid van onze Annie", zegt CDA-voorzitter Ruth Peetoom. "Ik ken haar als zeer betrokken delegatielid en als een echte volksvertegenwoordiger die veel mensen en organisaties ontvangt in Brussel." Peetoom is blij dat de hele CDA-delegatie nu de lijn van transparantie over de uitgaven volgt.

STER reclame