Verdriet bij het overlijden van koning Bhumibol in 2016 AFP

In Thailand is een man tot 35 jaar cel veroordeeld voor het beledigen van het koningshuis. Een 34-jarige zakenman heeft volgens de militaire rechtbank berichten op Facebook geplaatst die niet door de beugel konden. Het is de hoogste straf ooit voor iemand die zich schuldig maakt aan majesteitsschennis.

Eigenlijk zou de man tot 70 jaar cel krijgen, maar omdat hij schuld heeft bekend wordt zijn straf gehalveerd. Op majesteitsschennis staat in Thailand een straf van 3 tot 15 jaar, maar de man heeft hetzelfde delict meerdere keren gepleegd.

Thailand heeft een geschiedenis van strenge straffen voor majesteitsschennis. Zo werd in 2007 een Zwitserse man veroordeeld toen hij in een dronken bui portretten van de toenmalige koning Bhumibol besmeurde met verf. Iemand anders werd in 2015 aangeklaagd omdat hij de hond van Bhumibol beledigd zou hebben.

Geen verandering

Koning Bhumibol overleed in oktober 2016 en werd gezien als een strenge handhaver van artikel 112, het artikel dat majesteitsschennis strafbaar maakt. Ook na zijn dood lijkt er dus geen sprake van dat er in Thailand milder wordt opgetreden tegen belediging van het Koninklijk Huis.

De militaire regering van het land zegt dat artikel 112 noodzakelijk is voor het in stand houden van de monarchie en de nationale veiligheid. Mensrechtenorganisaties zeggen dat de wet in strijd is met internationale afspraken voor mensenrechten, omdat kritiek de kop wordt ingedrukt.

STER reclame