Een van de al geplaatste lanceerinstallaties
NOS NieuwsAangepast

'Zuid-Korea zegt afspraak met VS over raketschild niet op'

Zuid-Korea houdt zich aan de afspraken met de VS over het opstellen van een raketschild. Dat heeft de belangrijkste Zuid-Koreaanse adviseur voor nationale veiligheid tegen persbureau Reuters gezegd.

Hij lijkt de twijfel te willen wegnemen over de vraag of Zuid-Korea doorgaat met het opstellen van het door de Amerikanen geleverde THAAD-raketschild.

Twee lanceerinstallaties zijn al operationeel. Dat moeten er vier worden.

China

Dinsdag zei de Zuid-Koreaanse president Moon dat er eerst een milieueffectrapportage moet worden gemaakt. Dat kan wel een jaar duren.

Dat leidde tot speculaties over afstel, omdat China fel tegen de plaatsing is en Moon de Chinezen tegemoet zou willen komen.

Maar de veiligheidsadviseur zei tegen Reuters dat de wet nu eenmaal voorschrijft dat eerst de gevolgen voor het milieu in kaart worden gebracht, voordat alle installaties worden opgesteld.

Noord-Korea

Het schild is bedoeld om Zuid-Korea te beschermen tegen een aanval uit Noord-Korea, maar het kan ook tegen China worden ingezet. China zegt dat het schild de Noord-Koreanen niet zal afschrikken en de stabiliteit in de regio ondermijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl