De vertrekhal van Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Reizigers Schiphol met kinderen extra in de gaten gehouden

De marechaussee houdt in de komende zomerperiode kinderen die met één ouder of hun grootouders reizen goed in de gaten. Ouders die alleen met hun kind op reis gaan, moeten toestemming hebben van de andere ouder van het kind. Grootouders moeten instemming hebben van beide ouders.

Als de toestemming van beide ouders niet meteen kan worden aangetoond moet de marechaussee controleren of de ouders hun akkoord hebben gegeven. Dit kan niet bij de balie, waardoor mensen de kans lopen hun vlucht te missen.

De marechaussee, het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIK) en het ministerie van Justitie hebben een formulier gemaakt waarin de ouder die niet meegaat toestemming kan geven voor de reis. Dat formulier is ook digitaal in te vullen. Toestemming via het formulier is niet verplicht, maar volgens Coskun Çörüz van het CIK wel het handigst. "Het kan zijn dat het thuisfront niet opneemt."

Advies op maat

Çörüz adviseert mensen met verschillende samenlevingsvormen om contact met het CIK op te nemen. "Dan kunnen wij advies op maat geven, want elke situatie is anders." Per dag doet de marechaussee tientallen keren extra onderzoek naar kinderontvoeringen. Er is afgelopen jaar op Schiphol niemand aangehouden vanwege ontvoering van een kind.

De afgelopen jaren werd er vaker vlak voor de zomerperiode een waarschuwing afgegeven door de marechaussee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl