ANP

De Nederlandse schoonspringers doen volgende week mee aan de Europees kampioenschappen in het Oekraïense Kiev. Maar de bekendste naam ontbreekt.

Uschi Freitag zette de sport weer op de kaart, toen zij afgelopen jaar als eerste Nederlandse in 24 jaar meedeed aan de Olympische Spelen. Haar avontuur eindigde in Rio in de halve finales. Freitag besloot dat het mooi was geweest: ze zette een punt achter haar carrière.

Daarmee raakte de Nederlandse ploeg een boegbeeld kwijt. Of zoals teamgenote Céline van Duijn het verwoordt: "de grote schoonspringlegende is er niet meer".

De opvolging van Uschi Freitag staat te trappelen

Vooral Inge Jansen ondervindt daarvan de gevolgen. Zij moet verder zonder de synchroonpartner, met wie ze de weg richting de top had ingezet.

"Natuurlijk mis ik Uschi", zegt Jansen tijdens een trainingssessie in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion. "Ze was altijd zéér aanwezig en dat vond ik prettig."

Ook voor andere ploeggenoten gold de ervaren Freitag als mentor. Van Duijn: "Zij had de meeste ervaring. Daar kijk je toch tegenop. Je probeert te kijken hoe zij dingen doet. Dat ga je niet per se kopiëren, maar je probeert er wel van te leren."

Inge Jansen kon met haar vragen altijd bij Freitag terecht. "Uschi en ik sprongen altijd samen. Als ik het dan even moeilijk vond, dan vroeg ik Uschi hoe en wat. En bij wedstrijden was zij degene die mij geruststelde."

Het gemis van Freitag is voelbaar bij de Nederlandse schoonspringers. Toch overheerst bij bondscoach Balazs Ligart begrip voor haar beslissing om op 27-jarige leeftijd de sport vaarwel te zeggen.

"Na 22 jaar springen wilde ze een nieuw hoofdstuk in haar leven beginnen. Jansen: Misschien had ik in haar situatie hetzelfde gedaan."

Inge Jansen (links) en Uschi Freitag wonnen in juli 2016 brons bij een wereldbekerwedstrijd in Italië ANP

Jansen, met haar 23 jaar wat jonger dan Freitag, zette haar loopbaan voort in de wetenschap dat ze ook individueel de afgelopen jaren veel progressie boekte.

Wel moest ze op zoek naar een nieuwe synchroonpartner voor de wedstrijden vanaf de 3 meter-plank. Bondscoach Ligart koppelde haar voor het EK en het WK van dit jaar aan de 19-jarige Daphne Wils.

"Daphne is de beste van de nieuwe namen", zegt Ligart, die haar in de toekomst Freitag-kwaliteiten toedicht. Ze zou vergelijkbare resultaten kunnen gaan neerzetten. Ze is zeer getalenteerd. Fysiek en mentaal. Maar ze moet nog ervaring opdoen in de grote wedstrijden."

Peptalk

Jansen merkt wel dat de rolverdeling binnen het synchroon-duo anders is als met Freitag. Het is wel echt wennen. Als er nu iets is, vraagt Daphne het aan mij. Maar ik bel Uschi nog steeds, hoor. Aan de telefoon heb ik nog een mooie peptalk van haar gekregen voor het EK, dus dat komt goed."

STER reclame