Trump en Macron
NOS NieuwsAangepast

Macron komt met makeourplanetgreatagain.fr tegen klimaatbeleid Trump

De Franse president Emmanuel Macron voegt de daad bij het woord: hij is een initiatief gestart om wetenschappers naar Frankrijk te halen in de strijd tegen klimaatverandering. De website makeourplanetgreatagain.fr is vandaag in de lucht gegaan.

Nadat de Amerikaanse president Trump zich had teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, hield Macron een toespraak. Hij noemde de stap van de VS een fout en zei dat Amerikaanse klimaatwetenschappers naar Frankrijk mogen komen.

"Make our planet great again", besloot de 39-jarige president zijn toespraak, met een verwijzing naar de campagneslogan van Trump.

Op de nieuwe website schrijft Macron dat hij vastberaden is klimaatverandering aan te pakken. "Het besluit van Trump is ongelukkig, maar sterkt ons in die gedachte", schrijft hij. "Frankrijk wil voorop gaan in de strijd tegen klimaatverandering."

Via de website kunnen wetenschappers, docenten, zakenmensen en ngo's informatie vinden over hoe zij zich in Frankrijk kunnen vestigen.

Volgens een medewerker van de president ziet Macron kansen om zijn land weer op de kaart te zetten als wereldmacht. "De wereld verandert", zegt hij tegen persbureau Reuters. "De VS was altijd aantrekkelijk, maar is dat nu minder. Wij zijn dat nu misschien wel."

De handdruk van Trump en Macron op de NAVO-top in Brussel

'Moment van de waarheid'

Met dit initiatief geeft Macron opnieuw een signaal af aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Dat deed hij vorige maand ook, toen de twee elkaar ontmoetten op een NAVO-top. Daarbij gaven ze elkaar een ferme handdruk; toen Trump zijn hand wilde terugtrekken hield Macron die nog even vast.

Naderhand zei de Franse president dat hij een duidelijk signaal wilde afgeven. "Soms moet je laten zien dat je geen concessies doet", zei hij. "Die handdruk was niet onschuldig. Het was een moment van de waarheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl