Marc Kasowitz, de advocaat van Trump
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Trump: Comey is nooit gevraagd onderzoek te staken

De advocaat van de Amerikaanse president Trump, Marc Kasowitz, heeft zich hard uitgelaten over de verklaring die voormalig FBI-directeur Comey heeft afgelegd over zijn contacten met Trump. In tegenstelling tot wat Comey vanmiddag suggereerde, zegt de advocaat dat Comey nooit de opdracht heeft gekregen om een onderzoek te stoppen.

De ontslagen inlichtingenchef zei vanmiddag dat Trump het hem nooit met zoveel woorden had gevraagd, maar dat hij de wens had uitgesproken dat er geen onderzoek naar veiligheidsadviseur Michael Flynn kwam. Comey vatte dat op als een opdracht. Flynn stapte op toen bleek dat hij nog voor het aantreden van Trump als president contact had met de Russische ambassadeur in Washington.

Trump en de Russen: hoe zit dat ook alweer?

Kasowitz zegt dat Comey ongeoorloofd geheime informatie publiek heeft gemaakt. Comey hield uitgebreide memo's bij over zijn ontmoetingen met de president, naar eigen zeggen omdat hij vreesde dat Trump ooit zou liegen over hun gesprekken. Het Witte Huis heeft daarop gezegd dat de president geen leugenaar is.

Gisteren werd al een verklaring van de oud-FBI-directeur gepubliceerd. Daarin zei Comey dat Trump hem te kennen had gegeven dat hij loyaliteit van hem eiste. De advocaat ontkent dat Trump dit ooit van Comey heeft gevraagd.

Dwarsliggers

Terwijl Comey met de inlichtingencommissie in de Amerikaanse Senaat sprak over zijn contacten met de Amerikaanse president, sprak Donald Trump aan de andere kant van de hoofdstad Washington zijn aanhangers toe. Volgens de president ligt zijn beweging onder vuur.

'Ik was bang dat Trump zou gaan liegen'

"We zullen hier groter en beter en sterker dan ooit uit komen", zei hij op een bijeenkomst van zijn evangelische aanhangers. "We zullen ons niet laten weerhouden om te doen wat juist is. Wij weten hoe we moeten vechten en zullen nooit opgeven." Hij noemde de Democraten dwarsliggers en zei dat hij nog nooit zoveel haat heeft gezien tussen de twee partijen als nu.

Trump riep het publiek op om bij de verkiezingen van komend jaar meer Republikeinen in het Congres te kiezen. In de huidige samenstelling heeft zijn partij een meerderheid van slechts twee stemmen in de Senaat. Daardoor kunnen de Democraten veel nieuwe wetgeving eindeloos vertragen als ze dat willen.

Donald Trump Jr.

Eerder ging het gerucht dat Trump tijdens de hoorzitting live op Twitter commentaar zou leveren over Comeys verklaring, maar hij bleef stil. Een van zijn zonen, Donald Trump Jr., nam het wel op voor zijn vader. Hij twitterde dat Trump de FBI-directeur nooit heeft opgedragen om zijn onderzoek te stoppen.

Trump herhaalde op de bijeenkomst dat hij Obamacare wil terugtrekken en vervangen voor een eigen zorgstelsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl