Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015)
NOS Nieuws

6 jaar cel geëist tegen uitgereisde jihadisten

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist tegen drie jihadisten die vanuit Nederland naar het Midden-Oosten zijn afgereisd. De mannen worden verdacht van deelname aan de gewapende strijd in Syrië of Irak.

De verdachten van 23, 24 en 35 jaar oud waren niet aanwezig in de rechtszaal. Het is niet duidelijk waar zij zijn. Het OM houdt er rekening mee dat zij zich nog in het oorlogsgebied bevinden.

Al-Nusra

De officier van justitie besloot de drie toch te vervolgen om zo toekomstige uitreizigers te ontmoedigen. Ook wil het OM het de verdachten na een veroordeling moeilijker maken om terug te keren naar Nederland, omdat ze hier een gevaar kunnen vormen.

De 35-jarige verdachte trainde zichzelf in 2013 voordat hij afreisde. In het Zuiderpark in Den Haag volgde hij trainingsprogramma's voor commando's. Ook is hij is naar de Ardennen gegaan om een survival-programma te volgen. Het OM heeft foto's waarop hij in Syrië met een kalasjnikov voor een IS-vlag staat.

De andere twee gingen in datzelfde jaar samen naar het strijdgebied, zegt het OM. Zij zouden hebben gevochten voor terreurbeweging Jabhat al-Nusra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl