Prins Maurits (links) op Upnor Castle
NOS NieuwsAangepast

Prins herdenkt Nederlandse aanval op Engelsen

Prins Maurits heeft de Tocht naar Chatham herdacht. Hij deed dit onder meer door een vlootschouw af te nemen vanaf Upnor Castle aan de Medway-rivier.

Het is 350 jaar geleden dat de Nederlanders onder bevel van Michiel de Ruyter een aanval uitvoerden op de Engelse oorlogsvloot en scheepswerven. De Engelsen waren niet opgewassen tegen een Nederlandse aanval.

Deze aanval zorgde voor een ommekeer in de Britse historie. Na juni 1667 werd de militaire vloot de Royal Navy zo opgebouwd en uitgebreid dat een nieuwe verrassingsaanval van de Nederlanders niet meer mogelijk was.

Vriendschap

Het bezoek van prins Maurits aan het Verenigd Koninkrijk is in het kader van de opening van de tentoonstelling Dutch Raid on the Medway, zoals de slag in de Engelse geschiedenisboeken heet. Volgens het Koninklijk Huis is het bezoek goed voor de vriendschap tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Naast het afnemen van een vlootschouw onthulde de prins ook een plaquette die herinnert aan zijn bezoek. Ook bezoekt hij een Nederlands patrouilleschip dat speciaal voor deze gelegenheid naar Engeland is gevaren. "Nu met goede bedoelingen", zei de prins.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl