Inbeslagname van een illegale zendmast
NOS NieuwsAangepast

Het radiopiratenleven anno 2017: 'Wonderbaarlijk, maar het lukt gewoon'

  • Paulus Houthuijs

    Redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    Redacteur Online

Peter (25) geniet er nog van na. Twee weken terug zette hij samen met een groep vrienden weer illegaal een zendmast op in de natuur. Een weekend lang draaiden ze plaatjes via hun piratenzender. "En zondagavond alle spullen weer opgehaald, die liggen nu veilig in de schuur", zegt Peter aan de telefoon.

Volgens het Agentschap Telecom (AT), dat op etherpiraten als Peter 'jaagt', haalt de harde kern steeds gevaarlijkere acties uit om hun zendapparatuur te behoeden voor inbeslagname. Om maar wat te noemen: het afschermen van zendmasten met asbestplaten en het bedreigen van controleurs.

Dat soort praktijken gaan volgens Peter veel te ver. Hij vergelijkt de situatie met voetbalsupporters en hooligans. "99 procent van de fans staat er niet achter en toch gebeurt zoiets." Hij denkt dat de excessen binnen de ondergrondse radiocultuur deels een gevolg zijn van het aangescherpte beleid.

Foto van een illegale zendmast 'beschermd' met asbest platen

Jaren geleden was er een gedoogbeleid. Sinds 2010 treedt de etherwaakhond AT streng op en geeft boetes die op kunnen lopen tot in de tienduizenden euro's. Veel illegale stations stopten ermee.

De groep die nu nog actief is, zet volgens de 25-jarige radiopiraat vooral zijn uitzendapparatuur in de natuur op. Want de boete is voor de eigenaar van de grond waar de spullen staan.

"De overheid gaat geen geld innen bij Rijkswaterstaat, een gemeente of Staatsbosbeheer", weet Peter. "De laatste keer stonden wij bijvoorbeeld op een zandplaat in een natuurgebied." Met z'n achten plaatsten ze op een geheime plek in Twente een 38 meter hoge zendmast.

Ernaast stond een computer, in een houten kist ter bescherming, om het signaal door te sturen naar 'de studio'. Dat is een omgebouwde garage bij een van de mannen thuis. Vanuit daar wordt de uitzending gemaakt.

Foto van een geïmproviseerde 'piratenstudio' (niet die van Peter)

"Met een beetje geluk ben je dan tot aan de andere kant van Nederland te horen", zegt Peter trots. Hij en zijn vrienden genieten van het "feestje" dat komt kijken bij de operatie. "Een geweldige kick dat je zoiets illegaal doet en het - wonderbaarlijk genoeg - mooi lukt."

Toch verliep de weekenduitzending van twee weken geleden niet vlekkeloos. De politie kwam opdagen na een melding uit de buurt. "Maar we waren niemand tot last." Volgens Peter moesten ze alleen hun spullen pakken en kregen ze geen boete. Het AT zou er niet aan te pas zijn gekomen.

Helaas zijn onze spullen al meerdere keren in beslag genomen.

Radiopiraat Peter

Andere keren hadden de Twentse vrienden minder geluk. "Helaas zijn onze spullen al meerdere keren in beslag genomen", bekent Peter. Apparatuur die vele duizenden euro's kost. Toch denkt hij er niet over na om te stoppen, want radiopiraterij is zijn passie. "Het eerste wat ik doe als ik mijn auto instap, is onze vorige uitzending aanzetten."

De 'gewone radiostations' vindt hij maar niets: te commercieel en te veel gepraat.

En 112 dan?

Maar wat zegt hij op het argument dat radiopiraten communicatiesystemen van hulpdiensten en de luchtvaart kunnen verstoren? Het signaal van de illegale zendmasten kan bijvoorbeeld het noodnummer 112 onbereikbaar maken.

"Ja, dat kan", geeft Peter toe. "Maar dat is iets wat vooral vroeger voorkwam, omdat mensen toen zelf de apparatuur in elkaar sleutelden op zolder." Tegenwoordig kopen volgens hem de meeste etherpiraten professionele spullen. Hij gebruikt naar eigen zeggen alleen maar apparatuur waar overige communicatiesystemen geen last van hebben.

Peter is niet de echte naam van de 25-jarige radiopiraat. Zijn naam is bekend bij de redactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl