De geur van versgemaaid gras is bij veel mensen favoriet.
NOS NieuwsAangepast

'De lekkerste geur is die van versgemaaid gras'

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

Wat is de lekkerste geur op het platteland? Die vraag legde Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector, voor aan consumenten. Er was een duidelijke favoriet: de geur van versgemaaid gras eindigde met stip op nummer één. Op de tweede plaats eindigde de geur van regen, na een lange periode van hitte.

Onder het motto Geef je vader eens een ander luchtje cadeau nodigen 120 biologische boeren volgend weekend (17 en 18 juni) het publiek uit om hun favoriete plattelandsgeur live te komen ervaren. Tevreden koeien, modderige biggen, de hooiberg, de sloot achter op het erf: alles heeft zijn eigen geur.

Sommige stemmers motiveerden hun keuze en werden bijna lyrisch. "Als kind van tussen 'het beton' - uit de Randstad dus - leerde ik van mijn vader als we op vakantie gingen naar Drenthe en de mest roken, dat dit 'gezonde boerenlandlucht' was. Die associatie met gezonde lucht ben ik nooit meer kwijtgeraakt. Nog altijd geniet ik van boerenlandlucht. Héééérlijk."

Onbezorgd kind

Een ander schrijft: "Hooi, of eigenlijk kuilvoer. Als kind op bezoek bij opa en oma in Zuidwolde. Dat was een avontuur! De geur van kuilvoer drong mijn neus binnen. Het onbezorgd kind zijn, ja, dàt gevoel, je op je plek voelen. Dat gevoel en die herinneringen roept de plattelandslucht van kuilvoer bij mij op."

Of: "De geur van hooi, zo lekker. Doet me denken aan vroeger, als we eens bij vrienden op de boerderij waren. Geweldig vond ik dat."

Marieke van 't Klooster, biologisch boer in Nijkerk, krijgt vaak 'stadse mensen' over de vloer: "Ik zie weleens volwassen mannen in onze hooiberg springen. En die zeggen dan: ahh die geur, ohh dat gevoel. Ja dit was vroeger."

Volgens haar zijn bezoekers soms gelijk verliefd op de plek: "Dan zeggen ze: ik wil helemaal niet meer weg hier. Het is echt een unieke plek. Het is gewoon genieten hier. Met al die geuren ook. Soms als ze gras aan het maaien zijn, stop ik de auto, draai het raam open en dan maar inhaleren. Heerlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl