Thomas van Ophem werpt 80,70 meter in Castricum Thomas van Ophem

Heeft speerwerper Thomas van Ophem nou wel of niet een officieel Nederlands record geworpen?

Bij een wedstrijd in Castricum kwam de 24-jarige Van Ophem woensdagavond in zijn vierde en laatste poging tot 80,70 meter: 19 centimeter verder dan het 18 jaar oude record van Johan van Lieshout uit 1999. En dus is Van Ophem de nieuwe houder van het Nederlands record.

Dat klinkt logisch, maar meteen na de wedstrijd dacht Van Ophem zelf dat zijn afstand niet in de boeken zou komen. In Castricum bestond het deelnemersveld namelijk uit mannen én vrouwen, en bij dat soort wedstrijden tellen records niet. Tenminste, dat dacht Van Ophem.

"Dat komt puur doordat de reglementen een beetje onduidelijk zijn daarover. De scheidsrechter wist het ook niet zeker", zegt Van Ophem een dag later.

Leuk telefoontje

Totdat hij donderdagochtend een telefoontje kreeg van de Atletiekunie. "Ze zeiden dat ik het record gewoon moet aanvragen, dus dat ga ik doen."

Hoe zit dat? "In de wedstrijdreglementen staat dat limietpogingen niet tellen in een gemengde wedstrijd, maar het lijkt erop dat records wel geldig zijn. Dat mag de Atletiekunie nu lekker uitzoeken..."

Voordeel bij gemengde wedstrijd?

Na de prestatie van Van Ophem verschenen er op social media verontwaardigde reacties op de bewuste regel. Want wat voor voordeel heeft een speerwerper nou eigenlijk van een man of vrouw die voor of na hem of haar de speer werpt?

"In mijn ogen heb je daar als speerwerper geen voordeel van. Bij een sprint of een lange loopafstand kan ik het me wel voorstellen", zegt Van Ophem. "Maar dit zijn nu eenmaal de regels."

'Dingen beginnen te kloppen'

Hoe dan ook is de 80 meter en 70 centimeter die Van Ophem wierp een dik persoonlijk record, want zijn vorige PR stond op 72 meter en 12 centimeter. "Dingen beginnen te kloppen. Het harde werken begint zich op een gegeven moment uit te betalen", verklaart Van Ophem.

"Afgelopen seizoen heb ik niet kunnen werpen door een elleboogblessure. Toen heb ik een lange periode rust gehad en heb ik aan andere dingen kunnen werken. Ik heb ook geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren."

WK Londen

Met de verre worp van Van Ophem komt de limiet voor het WK van deze zomer in Londen ook dichterbij, want die staat op 83 meter. Maar daar is hij zelf nog niet echt mee bezig. "Ik ben blij dat ik dit nu geworpen heb, daarna zien we wel hoe ver we gaan komen. Ik blijf gewoon lekker ontspannen werpen."

STER reclame