Stefan de Vrij treurt na de 3-0 nederlaag bij Turkije
NOS VoetbalAangepast

De Vrij klaar voor eerste basisplaats in twee jaar

Zondag 6 september 2015. Het was de dag van de pijnlijke 3-0 nederlaag tegen Turkije in Konya, waardoor het EK uit zicht raakte. Het was ook de dag van de laatste interland van Stefan de Vrij.

In de rust van dat duel werd de verdediger gewisseld met knieklachten. Hij moest daarna onder het mes, lag er maanden uit, kwam terug, liep een nieuwe blessure op, kwam terug, moest toekijken vanaf de bank, raakte weer geblesseerd en is nu opnieuw terug.

"Mijn laatste interland, bijna twee jaar geleden alweer. Eigenlijk best bizar, ja...", blikt De Vrij vanaf het trainingsveld van Oranje terug. "Het wordt wel weer eens tijd. Ik heb het erg gemist. Als ik hier dan met de jongens ben, heb ik het weer helemaal naar mijn zin."

Samen met Ron Vlaar gaf De Vrij leiding aan de ijzersterke verdediging die het Nederlands elftal in 2014 naar de derde plaats op het WK in Brazilië leidde. Nu dreigt Oranje voor de tweede keer op rij een eindtoernooi te gaan missen.

De Vrij, goed voor dertig interlands, zag het voor de televisie gebeuren. "Ik heb het goed gevolgd, heb alles gekeken. Het gaat nog niet zoals we willen, maar het kan nog altijd. Daar moeten we op vertrouwen", aldus de speler van Lazio.

Wesley Hoedt en Stefan de Vrij voor een wedstrijd met Lazio

Hij is honderd procent fit en dus klaar om door Dick Advocaat vrijdag te worden opgesteld tegen Luxemburg. Het kan zomaar zijn dat hij Wesley Hoedt, zijn ploeggenoot van Lazio, naast zich krijgt in het WK-kwalificatieduel.

De Vrij: "Wesley en ik kennen elkaar goed. We hebben hetzelfde karakter en gaan in Rome ook buiten het veld met elkaar om. Ik weet waar zijn krachten liggen en andersom, dus we vullen elkaar goed aan."

Tot vrijdag zal het gissen zijn naar de opstelling van Advocaat. Alleen van Wesley Sneijder is het zeker dat hij speelt, zo verklaarde de bondscoach op de persconferentie dinsdag.

Wijnaldum: Advocaat doet eigenlijk hetzelfde als Blind

Ook Georginio Wijnaldum lijkt een grote kans te maken op een basisplaats. De middenvelder van Liverpool sprak echter nog niet met Advocaat. "Ik heb een jaar met hem gewerkt bij PSV dus ik denk dat hij me wel goed kent", zegt Wijnaldum.

In dat seizoen (2012/13) bij PSV kwam Wijnaldum tot veertien goals in de eredivisie. Maar van Advocaat mocht hij lang niet altijd op de door hem zo geliefde positie van aanvallende middenvelder spelen.

De trainer gebruikte hem ook meerdere keren als rechtsbuiten, tot onvrede van Wijnaldum. "Ik was niet altijd even blij met hem toen, maar als assistent is hij me goed bevallen. Hopelijk gaat de samenwerking lang door, dat betekent dat het goed gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl