Joost Vullings / NOS
NOS Nieuws

Formatie Dag 84: thuis bij Tjeenk Willink

Informateur Tjeenk Willink zocht vandaag achter de schermen naar mogelijkheden om de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks weer op gang te brengen. En dat gebeurde niet in de Stadhouderskamer van de Tweede Kamer, maar in het huis van de informateur in Scheveningen.

Samen met de fractievoorzitters van de VVD en GroenLinks, Rutte en Klaver, bekeek Tjeenk Willink onder andere of de politieke wil er is om de meningsverschillen over migratie te overbruggen.

Toen Klaver in de loop van de middag wegging wilde hij niets over de inhoud van het gesprek kwijt. Het was volgens hem gegaan over de "ontstane situatie". Het gesprek zou niet tot conclusies hebben geleid.

Na het vertrek van Klaver bleef Rutte nog een uur met de informateur praten. De VVD-leider wilde na afloop ook weinig kwijt. "The change of scenery kan soms helpen", verwijzend naar de alternatieve locatie voor de gesprekken.

Tot nu toe

Ruim drie weken geleden liepen de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks vast op het onderwerp migratie. Daarna leek de ChristenUnie in beeld te komen als mogelijke onderhandelingspartner, maar dat ketste af, toen in een gesprek de onderlinge verschillen tussen D66 en ChristenUnie te groot bleken.

Sinds vorige week onderzoekt Tjeenk Willink hoe het nu verder moet. Tot nu toe verlopen de gesprekken moeizaam. De informateur bekijkt of de inhoudelijke problemen over migratie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks op de een of andere manier onderhandelbaar zijn. Als de politieke wil daartoe bestaat, zouden er officieel weer verkennende gesprekken tussen de vier kunnen worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl