EPA

De Amerikaanse president Trump heeft kort na zijn aantreden toenmalig FBI-directeur Comey gevraagd om trouw, zegt Comey. "Ik heb loyaliteit nodig. Ik verwacht loyaliteit", zou de president tijdens een etentje in januari hebben gezegd.

Het ontslagen hoofd van de FBI zal komende dag een openbare getuigenis afleggen voor een speciale Senaatscommissie. De tekst van zijn openingsverklaring staat al op internet.

Tijdens het diner in januari zou Trump aan Comey hebben gevraagd of hij nog directeur wilde blijven. Daarop zei Comey dat hij zijn termijn wilde uitzitten en dat hij politiek geen kant wilde kiezen. Daarna maakte Trump volgens Comey zijn opmerking over loyaliteit.

Comey maakte zich zorgen over het gesprek, zegt hij. "Ik vond het erg verontrustend, traditioneel is de FBI onafhankelijk van de uitvoerende tak."

Ik antwoordde: Flynn is een goed man. Maar ik heb niet gezegd dat ik het laat varen.

Citaat uit Comey's verklaring

Comey werd vorige maand door Trump ontslagen als hoofd van de FBI, volgens Trump omdat hij zijn werk niet goed deed. Critici zeggen dat het ontslag verband houdt met het onderzoek van de FBI naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump.

'Laten varen'

Ook zou Trump hebben gevraagd om de kort voor het gesprek opgestapte veiligheidsadviseur Michael Flynn een hand boven het hoofd te houden. Naar hem liep een onderzoek omdat hij ongeoorloofde contacten met Rusland zou hebben onderhouden. Flynn stapte uiteindelijk zelf op.

De president zei volgens Comey dat Flynn een goed man is. "Ik hoop dat je dit kan laten varen", zou Trump hebben gezegd. "Ik antwoordde: hij is een goed man. Maar ik heb niet gezegd dat ik het laat varen", schrijft Comey in de verklaring. The New York Times had een memo van dit gesprek al eerder in handen gekregen.

Geen onderwerp van onderzoek

In de verklaring van Comey staat ook dat hij Trump ervan op de hoogte heeft gesteld dat de president zelf geen onderwerp van onderzoek zou worden in het FBI-onderzoek naar de banden tussen Rusland en Trumps campagneteam.

Via zijn advocaat laat president Trump weten blij te zijn met de getuigenis van Comey. "De president is blij dat Comey eindelijk in het openbaar bevestigt dat de rol van de president niet wordt onderzocht in welk onderzoek naar de banden met Rusland dan ook", zegt Trumps advocaat.

STER reclame