Foto uit 2004, links staat de ontslagen James Comey en rechts Christopher Wray AFP

Wie is de advocaat die Trump als nieuwe FBI-baas wil?

time icon Aangepast

Als het aan president Trump ligt, wordt Christopher Wray de nieuwe directeur van de FBI. Een 50-jarige jurist die onder George W. Bush een belangrijke rol speelde bij het ministerie van Justitie bij de juridische kant van de war on terror.

Als Wray wordt goedgekeurd door de Senaat kan hij voor een termijn van tien jaar de FBI leiden. Hij is de opvolger van de door Trump ontslagen James Comey. Die getuigt morgen voor een Senaatscommissie over zijn omstreden ontslag. De openingsverklaring van Comey staat inmiddels al online.

De jurist Wray wordt door Amerikaanse media gezien als een veilige keuze. Trump had vooraf ook politici gepeild voor de positie. "Daarop was veel kritiek", zegt buitenlandredacteur Jet Mok in Nieuws & Co op NPO Radio 1. "Want de FBI mag volgens critici niet geleid worden door een Trump-aanhanger." Daardoor kan de federale recherchedienst te politiek gekleurd worden.

Christopher Wray in 2004 AFP

Wray is geen lid van een politieke partij, maar heeft volgens de New York Times wel structureel geld gedoneerd aan Republikeinse kandidaten. Niet tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar, maar bijvoorbeeld wel die in 2012 en 2008.

Trump zegt dat de beoogde FBI-baas een onberispelijke reputatie heeft. "Dat bevestigen mensen om Wray heen ook", zegt Mok. Nieuwszender CNBC sprak met bronnen binnen de FBI en die vinden Wray betrouwbaar.

Carrière

De kandidaat-FBI-directeur studeerde in 1989 af aan de universiteit van Yale. Hij deed vervolgens ervaring op als advocaat en later ook als aanklager. Wray ging in 2001 dienst bij het ministerie van Justitie. Hij richtte zich als leidinggevende op het antwoord van de VS op de aanslagen van 11 september. Later gaf hij leiding aan de afdeling zware criminaliteit en witteboordencriminaliteit.

Tegenwoordig werkt Wray bij advocatenkantoor King and Spalding. "Dat kantoor adviseert ook een fonds waar alle bedrijven van Trump zijn ondergebracht", zegt Mok. "Daar komen echt nog wel vragen over, verwacht ik."

STER Reclame