AFP

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is een van de beleggers in de Spaanse Banco Popular die van de een op de andere dag hun geld kwijt zijn. Het Nederlandse pensioenfonds had het zeer bescheiden bedrag van 1 miljoen euro uitstaan. PFZW is een van de ruim 300.000 beleggers die gedupeerd zijn door de redding van de bank.

Vanmorgen maakte de Europese Centrale Bank bekend dat de op vijf na grootste bank van Spanje op het punt stond om ten onder te gaan. De ECB schakelde de Single Resolution Board in, de in 2015 opgerichte autoriteit voor banken in problemen. Die verkocht de Banco Popular voor een symbolische euro aan een andere Spaanse bank, Banco Santander.

Uit het boekje

"Het is een bankenredding uit het boekje", zegt eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem in het NPO Radio1 programma Nieuws&Co. De minister van Financiën is opgetogen over de manier waarop de noodlijdende Spaanse bank Banco Popular van de ondergang gered is.

"De bank dreigde acuut te moeten sluiten, om te vallen. Er was gewoon te weinig geld meer in kas om rekeninghouders hun geld te kunnen teruggeven", zegt Dijsselbloem

De belegger betaalt

Volgens de nieuwe Europese regels voor banken in problemen draait niet meer de belastingbetaler voor de problemen op doordat de overheid inspringt, nationaliseert en geld erin stopt, maar moeten de aandeelhouders en de obligatiehouders betalen.

Banco Popular is per direct van de beurs gehaald. De bank telde 300.000 aandeelhouders, van wie de meesten kleine beleggers. Die zijn, gezien de in elkaar geklapte beurskoers en dito beurswaarde, samen 1,3 miljard euro kwijt.

De verliezen voor de grotere beleggers, waaronder investeringsmaatschappijen, banken en verzekeraars, bedragen tientallen miljoenen euro's. De twee grootste beleggers, de Sociedad General Fiduciaria en Crédit Mutuel, hadden samen voor ruim 425 miljoen euro in Banco Popular gestoken.

Pensioenfondsen

Ook pensioenfonds ABP had pensioengeld zitten in Banco Popular. Het ambtenarenpensioenfonds had voor vijf miljoen euro belegd in de bank, maar heeft in april alle aandelen verkocht en een maand later ook de obligatielening in de bank. "We zagen de bui hangen en zijn bijtijds uit deze bank gestapt", zegt een woordvoerder van het pensioenfonds.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn relativeert het verlies van 1 miljoen. "We beleggen passief in 2700 bedrijven. Dat betekent dat je soms winst pakt en soms verlies moet nemen," zegt een woordvoerder.

STER reclame