GroenLinks-leider Klaver bij aankomst op het Binnenhof ANP

De politiek leiders van VVD, CDA en D66 wilden niet veel kwijt na afloop van een cruciaal gesprek dat ze samen met informateur Tjeenk Willink hebben gevoerd. "Het is allemaal ingewikkeld", zei Rutte. CDA-leider Buma en D66-leider Pechtold noemden het wel een goed gesprek.

Vandaag en morgen zijn er geen gesprekken, zodat de partijen kunnen nadenken.

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen zijn de onderlinge verhoudingen er de afgelopen dagen niet beter op geworden. "Er zit een prop in de blaaspijp en iedereen blaast erop, de een wat minder hard dan de ander", zegt hij. Afgelopen Pinksterweekend is er veel overleg geweest tussen de partijen.

Vanmorgen ontving Tjeenk Willink achtereenvolgens GroenLinks-leider Klaver en ChristenUnie-leider Segers. Daarna werd er gespeculeerd dat een doorstart van de onderhandelingen met GroenLinks een stapje dichterbij was gekomen. Ook vorige week leek het er al op dat een nieuw overleg met die partij nabij was. Maar zover is het dus nog niet.

VVD-leider Rutte toonde zich ongeduldig. "Het duurt al maanden en we moeten er vanaf. Het helpt niet als ik er wat over ga zeggen", zei hij. Volgens hem gaat het niet over de inhoud, maar over wie met wie op het bordes wil staan.

Migratie

Vorige maand liepen de onderhandelingen onder leiding van toenmalig informateur Schippers tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks stuk. Volgens Haagse bronnen stonden VVD en CDA op het gebied van migratie tegenover D66 en GroenLinks.

De discussie zou vooral zijn gegaan over de vraag hoe moet worden omgegaan met nieuwe vluchtelingenstromen, bijvoorbeeld uit Afrika.

Moeizame dag op het Binnenhof

STER reclame