Aangepast

'Als de inspectie dit weet, heeft mijn school een probleem'

Ze ontvangen berichten van recruiters op social media, krijgen een laptop of zelfs hun collegegeld vergoed. Basisscholen zetten alle middelen in om pabo-studenten, nog voordat ze zijn afgestudeerd, aan zich te binden. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. De reden: het enorme tekort aan leraren.

Ook pabo-student Layla (23) ziet het docententekort op haar stageplaats, een basisschool in Amsterdam. Daarom zet de school haar, ondanks dat ze nog maar stagiaire is, een extra dag in als 'onderwijsassistente'. In de praktijk staat ze alleen voor de klas. "De inspectie mag dit absoluut niet weten, anders heeft mijn school een probleem."

Ze is verbaasd dat de druk van het docententekort inmiddels ook op de schouders van stagiairs wordt gelegd. "Je zou verwachten dat scholen zuinig zijn op hun studenten maar ze maken ontzettend gebruik van je. Ze zijn in paniek."

Layla merkt dat haar collega's uitgeblust en prikkelbaar zijn. Zelf heeft ze inmiddels na elke lesdag hoofdpijn. "Dit kan niet goed zijn, ik zit op het randje van een burn-out", zegt ze.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Door die hoge werkdruk is er een hoog "afbrandrisico", zegt Ad Veen van onderwijsvertegenwoordiger PO-Raad. "Als studenten voor de klas worden gezet en het niet aankunnen, verliezen ze de interesse voor het vak", zegt Veen. Zo kan de inzet van studenten de scholen uiteindelijk juist leerkrachten kosten.

De Algemene Onderwijsbond noemt de jacht op pabo-studenten een slechte zaak. Woordvoerder Thijs den Otter: "We snappen de nood die basisscholen hebben, maar je kunt geen studenten inzetten om gaten in het rooster te vullen." Hij maakt zich niet alleen zorgen om de studenten, maar ook om de kwaliteit van het onderwijs.

De oplossing ligt volgens de Onderwijsbond en de PO-Raad in hogere vergoedingen voor docenten. "Nu is de werkdruk hoog en het salaris laag, dat moet veranderen", zegt Veen. Als je docenten beter gaat betalen, zullen meer mensen het vak kiezen, denkt hij. Daarmee moet een baan als docent weer aantrekkelijk worden.

Deel artikel: