ANP
NOS Nieuws

Afspreken via sociale media hoort erbij

De 14-jarige Savannah kende de 16-jarige jongen die vastzit in verband met haar dood via sociale media, zei de burgemeester van Bunschoten. Betekent dit dat ouders hun kinderen moeten verbieden af te spreken met andere kinderen die ze via internet kennen?

Nee, zegt Justine Pardoen van Ouders.nl. "Als je je kinderen gaat tegenhouden en ze vertelt dat ze niet mogen afspreken, doen ze het stiekem, en stappen ze gewoon op de trein", aldus Pardoen. "Ze willen zich ontwikkelen, ook seksueel, en afspreken met mensen die ze niet kennen. Je moet er dus voor zorgen dat je kinderen je kunnen vertrouwen."

Beter is om open met je kinderen te praten. "Je kunt maar beter weten wat ze doen. Als je dochter met een jongen van internet wil afspreken, nodig hem dan thuis uit", zegt Pardoen. "Als hij dat meisje echt leuk vindt, dan komt hij wel. Als hij weigert, weet je dat er iets niet goed zit."

Bange volwassenen, bange kinderen

Ook Remco Pijpers van Mijn Kind Online wijst op het belang van openheid. "Voor tieners is internet hun echte wereld. Als je er te strak op gaat zitten en hen bang maakt, zijn ze bang dat je boos wordt en kruipen ze in hun schulp." Bange volwassenen maken bange kinderen, zegt hij.

"De belangrijkste controle is een goede relatie met je kind, evenals totale openheid en belangstelling", aldus Pijpers. En voor kinderen is het het best om de eerste keer niet alleen af te spreken, of op een openbare plek.

De grootste angst voor ouders is volgens Pardoen dat de jongere die hun kind leert kennen, in werkelijkheid een oudere man is. "En dat is een reëel risico. Maar in de meeste gevallen gaat het gewoon goed. Ook als kinderen zonder dat hun ouders het weten ertussenuit glippen."

Romy en Savannah

Op nog geen half uur rijden van elkaar verdwenen afgelopen week de leeftijdgenoten Romy en Savannah. Beiden werden levenloos teruggevonden. Er is voor zover bekend geen relatie tussen de beide zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl