D66-leider Alexander Pechtold bij informateur Herman Tjeenk Willink ANP

Informateur Tjeenk Willink heeft op dit moment een gesprek met de partijleiders Rutte (VVD), Buma (CDA) en Pechtold (D66). De uitkomst van dat gesprek kan zijn dat de informateur snel begint met de verkenning van een eventuele doorstart van de onderhandelingen met GroenLinks.

De formatie heeft het afgelopen weekend niet stilgelegen. Bronnen vertellen de NOS dat er veel contact is geweest tussen de betrokken partijen. "Er zijn her en der in het land gesprekken geweest in verschillende samenstellingen. Gisteravond was er nog een belangrijke bijeenkomst", zegt politiek verslaggever Ron Fresen.

Het gesprek van de leiders van het zogenoemde motorblok (VVD, CDA en D66) met de informateur van vanmiddag is cruciaal, zegt Fresen. "Dan moet blijken of al die contacten ergens toe leiden."

Vanmorgen ontving Tjeenk Willink achtereenvolgens GroenLinks-leider Klaver en ChristenUnie-leider Segers. Na afloop van die gesprekken leek een doorstart met GroenLinks al een stapje dichterbij gekomen. Segers zei dat zijn partij beschikbaar was, als "verkenningen naar andere partijencombinaties" zouden mislukken.

Ron Fresen zegt dat de informateur niet meteen wil gaan onderhandelen. Hij wil eerst zeker weten of een tweede poging met VVD, CDA, D66 en GroenLinks zin heeft.

Klaver grapte vanmorgen dat hij afgelopen weekend "wisselende contacten" had gehad met andere partijen, maar dat hij nog niet kon zeggen of hij weer zou aanschuiven. "Dat zal moeten blijken."

Achter de hand

GroenLinks heeft na de verkiezingen op 15 maart al wekenlang met VVD, CDA en D66 onderhandeld, maar die poging mislukte. VVD en CDA wilden daarna graag met de ChristenUnie aan tafel, maar D66 blokkeerde die mogelijkheid.

Mogelijk zijn de onderlinge verhoudingen het afgelopen weekend weer verbeterd. Vanmorgen werd in elk geval duidelijk dat de ChristenUnie weer meedoet als partij 'achter de hand'.

STER reclame