NOS NieuwsAangepast

Twee tieners aangehouden in onderzoeken dood Savannah en Romy

Burgemeester Bunschoten: twee minderjarigen aangehouden in zaken Savannah en Romy

In de twee onderzoeken naar de dood van de twee 14-jarige meisjes uit Hoevelaken en Bunschoten heeft de politie vannacht twee aanhoudingen verricht. Het zijn jongens van 14 en 16 jaar oud. Beide meisjes zijn door een misdrijf om het leven gekomen.

De politie zegt dat het ernaar uitziet dat het gaat om twee op zichzelf staande zaken: "Op basis van de bevindingen uit de onderzoeken tot nu toe, lijkt het er niet op dat er een verband is tussen beide feiten." De politie heeft twee rechercheteams geformeerd, die "waar nodig" informatie zullen delen.

Industrieterrein

De 14-jarige Savannah uit Bunschoten werd zondag gevonden in het water bij een industrieterrein in Bunschoten. Zij werd sinds donderdag vermist. In haar zaak is een jongen van 16 uit de gemeente Den Bosch opgepakt.

Het lichaam van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken werd vrijdagmiddag gevonden in het water in Achterveld, zo'n 15 kilometer van de plek waar het lichaam van Savannah is gevonden. In de zaak van Romy is een jongen van 14 uit Lunteren opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij haar dood.

Over de doodsoorzaak wil de politie - in beide zaken - niets zeggen.

Politie: zaken lijken niet met elkaar te maken te hebben

Savannah was een rustige, lieve en vrolijke leerling die mooie cijfers haalde en goede inzet toonde.

De directeur van de school van Savannah

Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten zegt in een reactie dat er lange tijd nog hoop was dat Savannah nog zou leven. Er waren volgens hem aanwijzingen dat het meisje zich schuilhield op een adres met de nu opgepakte verdachte, aldus de burgemeester. De politie baseerde zich hierbij volgens hem op dataverkeer dat door het meisje was achtergelaten en informatie van vriendinnen.

De politie wil verder niets kwijt over de relatie tussen de verdachten en de slachtoffers. Ook wil ze niet zeggen hoe de verdachten in beeld zijn gekomen.

Intens verdriet

Van de Groep deed eerder een oproep aan ouders om extra alert te zijn op hun kinderen. Ook zouden kinderen vooral in groepjes moeten optrekken. Die oproep blijft voorlopig van kracht, zei hij tegen de NOS op Radio 1. "Ouders let op wat je kinderen doen, met wie ze contact leggen via sociale media. Maar ook kinderen, jonge meiden, wees niet argeloos. Let op, niet iedereen die zich voordoet als een goede vriend of een goed vriendje is een goed vriendje. Wees gewaarschuwd, dit zijn wel twee hele duidelijke bakens in zee."

Op de vraag of Savannah of Romy via sociale media contact had met de verdachten, zoals de burgemeester lijkt te suggereren, wil de politie niets zeggen.

Directeur Henk Koelewijn van de school waar Savannah naartoe ging, zegt in een korte verklaring dat bij iedereen het verdriet intens is. "We kunnen dit niet bevatten." De school is vandaag opengesteld en er is een stilteruimte ingericht om het meisje te herdenken.

Ook zijn hulpverleners ingezet voor nazorg. "Savannah was een rustige, lieve en vrolijke leerling die mooie cijfers haalde en goede inzet toonde. Ze genoot van het contact met vriendinnen en hield van gezelligheid, we zullen haar erg missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl