Reuters
NOS NieuwsAangepast

'Ongekend aantal kogels' maakte eind aan een kwartier chaos in Londen

Achttien minuten lang konden drie terroristen slachtoffers maken op en rond London Bridge, afgelopen zaterdagavond. Eerst reden ze mensen aan op de brug, daarna trokken ze met messen door een uitgaansgebied, om vervolgens zelf te worden neergeschoten. Even voor tien uur begon de aanval, tien minuten later kwamen de eerste telefoontjes bij het alarmnummer binnen. Een reconstructie.

Om 21.58 uur racet een wit Renault-busje met zo'n 80 kilometer per uur over London Bridge, van noord naar zuid. Vijf of zes mensen worden aangereden; de bestuurder zou hebben gezigzagd om zoveel mogelijk voetgangers te raken.

Van 21.58 tot 22.16 uur: zo verliep de aanslag in Londen

Enkele meters na de brug komt het busje tot stilstand vlak naast de ingang van de Barrowboy and Banker-pub. Drie personen stappen uit en rennen op de mensen af die ze net hebben aangereden.

"Ik dacht dat het een ongeluk was en dat ze zich zorgen maakten om hen en hen wilden troosten", zegt een ooggetuige tegen de BBC. "Maar toen begonnen ze hen te schoppen, te slaan en pakten ze messen. Ze gingen als een dolle tekeer."

Hollandse Hoogte
Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt

De drie daders richten zich daarna op het andere uitgaanspubliek rond Borough Market, met jagersmessen van 30 centimeter. "Ze staken tien, vijftien keer in op een meisje", zegt een andere ooggetuige. "Ze riepen: 'Dit is voor Allah'."

Stappers gooien glazen, tafels en stoelen om de aanvallers van het lijf te houden. Tientallen mensen sluiten zich op in cafés, restaurants en hotels om zich in veiligheid te brengen. Om 22.08 uur komen de eerste telefoontjes bij het alarmnummer binnen, er zullen meer dan honderd volgen.

  • Reuters
    Verdriet in Londen kort na de aanval
  • AFP
    Politie en hulpverleners helpen slachtoffers van de aanslag bij London Bridge

Er zijn ook mensen die juist op de terroristen afgaan. Een agent probeert de drie te lijf te gaan met alleen een wapenstok. Een andere agent, die niet aan het werk was, weet een van de drie tegen de grond te werken met een rugby-tackle. Beiden raken ernstig gewond, net als twee andere agenten.

Een journalist met verstand van kungfu en kickboksen probeert ook te helpen. Hij dacht in eerste instantie dat het om een barruzie ging. "Ik weet niet of het dom of nobel was om me te bemoeien met een ruzie, maar ik laat het niet gebeuren dat twee klojo's een uitsmijter in zijn eentje aanvallen", schrijft hij vanuit het ziekenhuis op Facebook. De man werd met een mes in zijn keel geraakt.

NOS

Binnen enkele minuten is er versterking ter plekke. Uiteindelijk openen acht agenten het vuur op de drie daders. Ze worden doodgeschoten in de buurt van de Wheatsheaf-pub, zo'n 250 meter lopen van de plek waar de aanval begon.

EPA
Een van de gedode terroristen

In totaal worden er ongeveer vijftig kogels afgeschoten, "een ongekend aantal", stelt politiecommissaris Rowley. De agenten wilden zeker weten dat de daders dood waren, omdat het leek alsof ze bomvesten om hadden.

"In een zaak van leven en dood moesten ze drie gewapende mannen aanvallen die al burgers hadden gedood. Het verbaast me niks dat de agenten zeker wilden weten dat de daders - misschien wel zelfmoordterroristen - waren uitgeschakeld."

Bij de schietpartij wordt ook een voorbijganger geraakt. Hij moet worden opgenomen in het ziekenhuis, maar zal het waarschijnlijk overleven.

Reuters
Slachtoffer Christine Archibald

Uiteindelijk blijken er, naast de drie daders, zeven mensen te zijn omgekomen, onder wie zeker een Fransman. Vandaag liggen er nog 38 mensen in het ziekenhuis, 21 van hen zijn in kritieke toestand. Meerdere slachtoffers kwamen uit andere landen, zoals Spanje, Duitsland en Nieuw-Zeeland.

Tot nu toe is de identiteit van één dodelijk slachtoffer bekendgemaakt, de 30-jarige Christine Archibald uit Canada. Ze was naar Europa verhuisd om bij haar verloofde te zijn en woonde in Den Haag.

"Ze had plaats in haar hart voor iedereen en geloofde dat ieder persoon waardigheid en respect verdient", schrijft haar familie. "Ze zou niets hebben begrepen van de harteloze wreedheid die haar het leven kostte."

AFP
Forensische recherche doet onderzoek op London Bridge

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl