Ferry Weertman
NOS SportAangepast

Weertman blij met derde plaats in Gravelines

Ferry Weertman is bij de Open Franse kampioenschappen in Gravelines als derde geëindigd op de vijf kilometer. Met die klassering kon de regerend olympisch kampioen openwaterzwemmen goed leven.

"Ik train natuurlijk veel meer voor de tien kilometer. Twee keer zo lang, dan ligt het tempo ook wat lager. Het is een ander soort snelheid. Bovendien: ik ben niet heel erg uitgerust, in tegenstelling tot de Fransen, voor wie deze wedstrijd een WK-kwalificatie is. Zij zijn in de beste vorm van het jaar."

Solo

Donderdag wist Weertman wel de tien kilometer op zijn naam te schrijven. De wedstrijden in Noord-Frankrijk gebruikt hij vooral om wedstrijdritme op te doen in aanloop naar de WK, over anderhalve maand in het Balatonmeer.

"Een belangrijke les op de tien kilometer was dat ik het laatste stuk solo naar de finish kon zwemmen. Heel anders dan in Rio, waar het op de aantik aankwam. Het blijkt dus dat ik méér kan dan alleen die eindsprint. Dat wist ik ook wel, maar het is wel een bevestiging dat het niet per se hoeft aan te komen op dat laatste stukje."

Ferry Weertman met zijn gouden plak in Rio de Janeiro

Weertman merkt wel dat de concurrentie hem sinds zijn gouden dag in Rio de Janeiro nauwlettend in de gaten houdt tijdens de race. "Vooral de meer ervaren zwemmers kijken wat meer naar je. Zo van: als hij erbij ligt, dan liggen we nog goed of dan moeten we hem tegenhouden."

Op zijn beurt moet Weertman daar in zijn race-strategie rekening mee houden. "Je moet niet te voorspelbaar worden. Ze moeten niet gaan denken: Ferry gaat versnellen, dus dat moeten we voor zijn."

Ik wil graag de vierde wereldkampioen uit Nederland worden.

Ferry Weertman

De internationaal sterk bezette krachtmeting in Gravelines is een mooi testmoment voor Weertman. Meer ook niet, want alles draait om de komende WK. De mondiale titel is de enige die nog ontbreekt op zijn palmares.

"Ik wil dat ik straks in Hongarije een goede race neerzet en ik hoop heel erg dat die wereldtitel daarbij hoort. We hebben in Nederland pas drie wereldkampioenen bij de mannen gehad. En ik wil heel graag de vierde worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl