Hollandse Hoogte | Polaris
NOS NieuwsAangepast

Weer aanslag in Groot-Brittannië: dodental naar 7, tientallen gewonden in Londen

Bij een aanslag op de London Bridge en een nabijgelegen uitgaansgebied in de Britse hoofdstad zijn gisteravond laat zeven mensen omgekomen. Ook de aanvallers, drie mannen gewapend met messen, hebben de aanslag niet overleefd; ze werden door de politie doodgeschoten.

Van de tientallen mensen die gewond raakten bij de aanslag, liggen er 48 in het ziekenhuis. Een onbekend aantal van hen verkeert in kritieke toestand, heeft de burgemeester van Londen bekendgemaakt. Een van de gewonden is een politieagent, die in het gezicht werd gestoken. Onder de gewonden zijn vier Fransen, een Nieuw-Zeelander en twee Australiërs.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op dit moment geen aanwijzing te hebben dat er ook Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.

Rond 23.00 uur gisteravond (22.00 uur lokale tijd) kreeg de politie een melding over een wit busje, dat met hoge snelheid op voetgangers op de brug was ingereden. Hierbij raakten zeker vijf mensen gewond. Nadat de bus na een botsing tot stilstand was gekomen, sprongen drie mannen eruit en staken in op het uitgaanspubliek in Borough Market, waar veel barretjes en restaurants zitten. Bij deze steekpartij vielen de dodelijke slachtoffers.

Vervolgens werden de drie daders door politieagenten onder vuur genomen. Volgens de Londense politie waren de terroristen acht minuten nadat de aanslag was gemeld, uitgeschakeld. De politie gaat ervan uit dat er drie daders waren, maar er wordt niet helemaal uitgesloten dat er meer mensen bij betrokken waren. Het gebied rond de aanslag wordt uitgekamd.

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Over de identiteit van de daders is nog niets bekendgemaakt.

Manchester

De politie spreekt van een "terroristische actie". Het is de tweede keer in twee weken dat Groot-Brittannië wordt opgeschrikt door een terroristische aanslag. Op 22 mei vielen in Manchester 22 doden toen een man zichzelf opblies kort na een concert van Ariana Grande. De burgemeester van Manchester twitterde afgelopen nacht: "Misselijkmakend om te horen dat er een aanslag is gepleegd in Londen. Een boodschap van solidariteit uit Manchester."

De laatste ontwikkelingen in Londen zijn te volgen in het liveblog.

De BBC heeft een foto gepubliceerd van een van de mogelijke daders, liggend op de stoep. Om zijn middel zijn bussen of kleine gasflessen te zien. De kennelijke bomgordels bleken later nep te zijn, meldde de politie. Over de identiteit van de aanvallers is nog niets bekend.

Beelden van de omgeving van het incident

Tegen Sky News zegt een ooggetuige dat hij geweerschoten hoorde, tien minuten voor de evacuatie. De ooggetuige, een oud-militair, zei het geluid van schoten direct te herkennen. Een andere getuige zegt dat hij een van de daders "Dit is voor Allah" heeft horen roepen.

Mensen die nog op de brug waren, zijn volgens ooggetuigen onder politiebegeleiding van de brug gehaald. De brug is in beide richtingen afgesloten. De Londense politie roept mensen op het gebied te mijden.

De Britse regering komt vanochtend in spoedoverleg bijeen met de veiligheidsdiensten. Daar wordt onder meer besproken of er sprake is van een acute dreiging, en of het dreigingsniveau in het land weer verhoogd moet worden naar 'kritiek'.

Britse politici hebben hun campagneactiviteiten voor de parlementsverkiezingen van donderdag opgeschort.

Eind maart vond er ook een aanslag plaats in Londen. In de buurt van het Britse parlement reed een auto in op voetgangers op een brug over de Theems. Hierbij vielen zes doden en zeker 50 gewonden. De dader stapte, gewapend met een mes, uit maar werd vervolgens doodgeschoten door de politie voor hij meer slachtoffers kon maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl