Captain Ska

Protestlied over Britse premier May in top 40, maar niet op de radio

time icon Aangepast

De Britse omroep BBC en enkele commerciële radiostations in Groot-Brittannië weigeren een protestlied over premier Theresa May op de radio te draaien. Het nummer Liar Liar GE 2017 van Captain Ska kwam deze week op 4 binnen in de Britse hitlijsten.

Op de website van de BBC, waar je van ieder liedje in de hitlijst 30 seconden kunt beluisteren, is Liar Liar GE 2017 tot grote woede van de band ook niet te beluisteren. Op de commerciële zenders Capital FM en Heart werd wel gezegd dat het nummer in de top-10 stond, maar werd het vervolgens niet gedraaid.

Captain SKA
@CaptainSKA
I am so angry about this - BBC Radio 1 have greyed out play button on Liar Liar. Nothing in Ofcom guidelines about this. Please RT everyone.
2 jaar geleden

De BBC zegt het nummer niet te draaien omdat de omroep onpartijdig moet blijven. "In onze journalistieke richtlijnen staat dat we onpartijdig moeten zijn en omdat we momenteel in de aanloop naar de verkiezingen zitten, zullen we het nummer niet draaien", zei de BBC in een verklaring in The Independent. De parlementsverkiezingen zijn donderdag.

Rijken

"Het succes van dit nummer toont aan dat mensen genoeg hebben van deze regering van de rijken voor de rijken", zegt de band die de helft van de opbrengsten aan voedselbanken schenkt.

De andere helft van de opbrengst gaat naar de sponsor van de band Captain Ska; People's Assembly Against Austerity, een politieke organisatie die opkomt voor mensen die gedupeerd zijn door het beleid van de overheid.

Het is niet de eerste keer dat de BBC een nummer boycot. In 2013 weigerde de BBC het Wizard of Oz-liedje Ding Dong! The Witch is Dead te draaien na de dood van oud-premier Margaret Thatcher.

Na Thatchers overlijden steeg het nummer razendsnel in verschillende hitlijsten; tegenstanders van de oud-politica zongen het op straat en downloadden het nummer massaal.

Smakeloos

De Britse omroep noemde de koppeling met Thatcher smakeloos. Om toch niet te censureren, besloot de omroep 5 seconden uit te zenden in het programma Newsbeat, een "nieuwsomgeving". De presentator legde daarna uit waarom het nummer uit 1939 in de hitparade stond.

STER Reclame