Het beste uit het Oog: afscheid van Italië en ijdele deskundigen?

Het beroemde ruiterstandbeeld op het Piazza del Campidoglio in Rome EPA / NOS

Terrorismedeskundige Rob de Wijk roept collega's op niet meer vlak na een aanslag in de media te verschijnen. In de wekelijkse podcast van NOS Met het Oog op Morgen hekelt hij deskundigen die, vaak uit ijdelheid, speculeren over de mogelijke achtergronden. Daarnaast spelen ze met de aandacht terroristen in de kaart. "Dat is precies wat ze willen."

Italië-correspondent Rop Zoutberg verruilt zijn standplaats Rome voor Madrid, waar hij al eerder werkzaam is geweest. Tussen de verhuisdozen blikt hij met Wilfried de Jong terug op zijn vijf jaar correspondentschap. De journalist zag pausen en premiers komen en gaan, maar zijn werk werd vooral getekend door de vluchtelingenproblematiek. "Wat we er ook van vinden, ik zie het als noodzaak om het te blijven vertellen."

Volgende week wordt live in het Oog de winnaar van de Brusseprijs bekend gemaakt, de prijs voor het beste journalistieke boek van het jaar. Een van de genomineerde is Stefan Vermeulen, die in het boek Heineken na Freddy beschrijft hoe het familiebedrijf is getransformeerd tot internationale biergigant. Max van Weezel spreekt met de kanshebber en oud-topman Karel Vuursteen, die vertelt dat je als Heinekenbestuurder wel van een biertje moet houden.

Kees van Tilburg vertelt over zijn fascinatie voor ruiterstandbeelden. Deze week verscheen zijn Engelstalige boek From Marcus Aurelius to Kim Jong-Il, waarvoor hij de hele wereld rondreisde om 1154 beelden te fotograferen. Ieder monument heeft zijn eigen verhaal, vertelt hij aan Mieke van der Weij. Zo werd het oudste ruiterstandbeeld in de Verenigde Staten, van de Britse koning George III, in de onafhankelijkheidsoorlog omgesmolten tot kogels om op de Britten af te vuren.

Meer luisteren?

Luister ook naar De Stemming van Vullings en Van Weezel, de politiek podcast van het Oog waarin de twee politieke dieren de formatieperikelen bespreken.

Het beste uit het Oog - week 22

Met deze week: een fascinatie voor ruiterstandbeelden, afscheid van Italië en helpen media terroristen?

Hoe vind je de podcast Het Beste uit het Oog?

Elke week zijn de beste gesprekken uit de uitzendingen van de afgelopen week terug te luisteren in de podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het Beste uit Het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar je iTunes, zoek bij podcast naar Het Beste uit Het Oog. Als je je abonneert, krijg je automatisch elke week een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het Beste uit Het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het Beste uit Het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.